Președintele Igor Dodon a promulgat legea cu privire la reforma Guvernului

3896150

Președintele statului a anunțat decizia de a promulga legea cu privire la reforma Guvernului, proiect votat în Parlament pe 7 iulie, 2017.

„Întotdeauna am optat pentru reducerea numărului de demnitari, deoarece nu este corect să păstrăm același număr de funcționari de rang înalt ca acum 25 de ani. În această perioadă Republica Moldova a pierdut aproape o treime din populație, iar numărul sus-pușilor a rămas cam același. Acest dezechilibru trebuia reparat și prin această lege se face un pas important în acest sens”, a menționat Igor Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit președintelui, acesta este doar începutul: „Voi insista ca și numărul deputaților în Parlament să fie redus de la 101 la 71.”

20228266_1874713736102845_364432659727103118_n

Legea privind reforma Guvernului a fost votată cu 53 de voturi în Parlament.

Potrivit legii respective, urmează să fie exclusă funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate.

O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea premierului dreptului de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată.

Amintim că președintele PD, Vladimir Plahotniuc, a motivat această reformă prin faptul că este necesară optimizarea costurilor, dar și prin faptul că își dorește ca oamenii care stau în fruntea ministerelor să fie adevărați profesioniști, și nu aleși pe criterii politice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente