Muzicienii Moldo Crescendo au revenit în RM să cânte muzică clasică în Case de Cultură

Muzicienii Moldo Crescendo – cu toții absolvenți și studenți ai Universităților de Muzică de peste hotare – au revenit în Republica Moldova pentru turneul ”Bach la Casa de Cultură”.

Astfel, din 17 iulie,  Dan-Iulian Druțac – vioară (Marea Britanie), Ionel Manciu – vioară (Marea Britanie), Ian Psegodschi – violă (Belgia), Radu Croitoru – violoncel (România), Constantin Borodin – violoncel (România), împreună cu Marcel Lazăr, fondatorul Moldo Crescendo, pianist cu studii în România, au ]nceput repetițiile, iar în perioada 21 iulie – 6 august vor cânta muzică clasică în 9 Case de Cultură din RM.

Proiectul ”Bach la Casa de Cultură, a treia ediție a Festivalului de Muzică Clasică Moldo Crescendo”, va avea loc datorită campaniei de crowdfunding pe Guvern 24 – a contribuțiilor Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Diasporei Culturale și publicului larg -, a Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român și partenerului general ”Gura Căinarului”.

Astfel, în perioada 21 iulie – 6 august, în 9 Case de Cultură din Republica Moldova vor avea loc evenimente culturale cu muzică clasică, recitaluri de poezie ale actriței Lia Sinchevici și produse foto și video artistice. Evenimentele vor face parte din a 3-a ediție a Festivalului Moldo Crescendo și urmează să aibă loc în localitățile din Ialoveni, Mereni, Călărași, Cimișlia, Ceadâr-Lunga, Hâncești, Rezina, Băhrinești și Chișinău.

Menționăm că proiectul Moldo Crescendo a fost fondat de tineri muzicieni din Moldova care își fac studiile la Universităț de Muzică din Elveția, Belgia, România, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Germania și Rusia.

În anul 2016, Moldo Crescendo a evoluat pentru prima oară în afara capitalei, la Castelul Mimi din Bulboaca și conacul Ciolak-Malski din Bahmut. Ediția a doua a proiectului, ”Moldo Crescendo Conace”, a fost la fel finanțată prin crowdfunding, în proporție de 30%.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.