În Republica Moldova femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 8 ani

Începând cu anul 2005, an în care s-a înregistrat un nivel înalt al mortalităţii generale şi celei infantile faţă de anii precedenţi, se înregistrează o creştere a speranţei de viaţă. Astfel, în 2016 durata medie a vieţii în Republica Moldova a constituit 72,2 ani, inclusiv la bărbaţi – 68,1 şi la femei – 76,1 ani.

Se menţine decalajul între ratele mortalităţii generale pe medii: în mediul urban au fost înregistraţi 8,4 decedaţi la 1 000 locuitori, în rural – 12,6.

Diferenţa semnificativă între ratele mortalităţii generale pe medii este rezultatul unui proces mai accentuat de îmbătrânire demografică a populaţiei din mediul rural.

Durata medie a vieţii populaţiei din mediul urban este mai mare cu circa 4 ani comparativ cu mediul rural, respectiv cu 5,0 ani pentru bărbaţi şi 3,7 ani în cazul femeilor.

Valoarea speranţei medii de viaţă pentru anumite grupe de vârstă este determinată de frecvenţa deceselor în cadrul acestor grupe de vârstă.

După o analiză  comparativă a speranței de viață din anul 2016 față de 2011 se poate de observat o tendință de creștere a acesteia la toate grupele de vârstă.

În special, creşterea esenţială a fost înregistrată la persoanele în vârstă de 85 ani și peste.

Graţie faptului ca s-a micşorat rata mortalităţii în aceste vârste,  persoanele de 85-89 ani sunt în viaţă în mediu cu 1,5 ani mai mult față de anul 2011, persoanele de 90-94 ani – cu 3,2 ani mai mult, iar pentru cei care au atins deja vârsta de 95 ani şi peste –  cu 3,1 ani mai mult.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.