Decizia a fost luată luni, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor de externe ai UE, consacrată în parte Libiei, ţară de unde se îmbarcă aproape toţi migranţii ce sosesc continuu pe coastele italiene.

Consiliul UE 'a introdus restricţii privind exportul şi furnizarea către Libia de bărci pneumatice şi de motoare pentru bărci', se arată într-un comunicat, adăugând că scopul a fost de 'a opri 'modelul de afaceri' al contrabandiştilor şi al traficanţilor de fiinţe umane'.

Această decizie le oferă ţărilor europene 'o bază legală pentru a împiedica exportul sau furnizarea acestor produse către Libia atunci când există motive întemeiate să se creadă că ele vor fi utilizate de contrabandişti şi de traficanţii de fiinţe umane', mai menţionează comunicatul.

Aceste restricţii se pot aplica inclusiv produselor destinate Libiei şi care tranzitează UE. Consiliul UE a dat asigurări că nu va împiedica exportul sau vânzarea acestor produse pentru utilizatorii 'legitimi', precum pescarii.

În timpul unei vizite efectuate în China în luna aprilie, comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a cerut guvernului de la Beijing să combată comerţul cu bărci pneumatice fabricate în China şi vândute traficanţilor care le folosesc pentru a transporta migranţii ce debarcă în Europa.

Garda de coastă italiană a recuperat anul trecut peste o mie de astfel de bărci pneumatice, care în medie au transportat fiecare câte 122 de migranţi.