09:40:39 19.04.2024
Stiri

NU ADORMIȚI la volan! Specialiștii de la Centrul de Somnologie au ieșit la traseu

Social 17.07.2017 22:00 Vizualizări2185 Autor: Ziarul National
NU ADORMIȚI la volan! Specialiștii de la Centrul de Somnologie au ieșit la traseu


Șoferii din R. Moldova au fost atenționați să nu adoarmă la volan în cadrul unei campanii de informare privind cauzele, riscurile și consecințele șofatului în stare de somnolență, desfășurată pe drumurile din R. Moldova de către Inspectoratul Național de Patrulare în parteneriat cu Centrul de Somnologie al Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie și Societatea de Medicina Somnului din Republica Moldova.

Conducătorii auto au fost stopaţi şi informaţi despre riscurile adormirii la volan, dar și despre metodele de combatere a somnolenței la volan.

Chiar dacă șoferul nu adoarme la volan, șofatul în stare de somnolență și oboseală este periculos din cauza că scade atenția, crește timpul de reacție pentru frânare sau evitarea unui obstacol, iar abilitățile șoferului să ia o decizie corectă sunt afectate. Iată de ce un șofer somnoros sau obosit prezintă un risc de cinci ori mai mare să facă un accident rutier, susțin inspectorii de patrulare.

Oamenii legii le recomandă şoferilor ca, în cazul când observă semne de somnolenţă în timpul șofatului. să se oprească imediat, să bea o cafea sau o băutură energizantă cu cel puţin 200 mg de cofeină şi să doarmă timp de aproximativ 15-20 de minute sau să înlocuiască șoferul. Deschiderea geamului sau conectarea radioului nu sunt măsuri efective pentru a combate somnolența la volan.

Cei mai expuși somnului la volan sunt șoferii care dorm mai puțin de șase ore pe zi din diverse motive, cei profesioniști care conduc autobuze, camioane etc., persoanele care lucrează în gărzi de noapte, cele care suferă de patologii ale somnului - sforăit, apnee în somn, narcolepsie, dar și cei care consumă medicamente cu efect hipnotic sau alcool, șoferii tineri sau părinții care au copii mici.

Potrivit statisticilor internaționale, circa 20% din numărul total de accidente se întâmplă din cauza adormirii la volan, dintre acestea cca 80% se soldează cu decesul cuiva. Cel mai frecvent adormirea la volan are loc între orele 00:00 – 6:00 și între 14:00 – 16:00.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md