Avocata judecătoarei Curţii de Apel declară că magistraţii CSJ au refuzat să suspende executarea deciziei, deşi în demers au fost invocate cazuri similare în care Curtea a făcut acest lucru. 

„Curtea Supremă de Justiţie a răspuns că aplicarea măsurii de asigurare într-o cauză anterioară nicidecum nu presupune o regulă care să impună Curtea Supremă de Justiţie să aplice aceleaşi reguli în toate cauzele. La o altă cerinţă a noastră ca prin suspendarea hotărârii CSM din 4 iulie să-i fie asigurat dreptul judecătorului Manole de a participa la alegerile membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din toamna care vine, Curtea Supremă de Justiţie a motivat că nu îi poate fi asigurată judecătorului Domnica Manole participarea la alegerile membrilor CSM pentru că această solicitare nu indică la o pagubă iminentă, reprezintă o chestie de viitor şi nu se referă la obiectul cauzei”, a menţionat avocata Vior

Acum două săptămâni, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. Domnica Manole a declarat că este vorba despre o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea CEC de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, acuzaţii respinse de CSM. Hotărârea Consiliului a fost contestată la CSJ, iar prima şedinţă va avea loc pe 4 august.

Raportor în acest caz este controversatul judecător Ion Druţă, recuzat anterior de către Domnica Manole pe alte dosare. În acelaşi timp, 22 de ONG-uri au semnat o declaraţie prin care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia CSM şi i-au solicitat şefului statului să nu semneze un decret în acest sens. Igor Dodon nu s-a pronunţat deocamdată.

Pe marginea acestui caz, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat pentru Jurnal TV, în urma unei solicitări, că decizia Consiliului nu pare să fie în conformitate cu Legea privind statutul judecătorilor şi pare să încalce standardele europene.

Totodată, instituţia remarcă faptul că dosarele penale deschise pe numele judecătoarei Manole şi ale altor judecători pentru hotărârile luate de ei pot avea consecinţe grave asupra independenţei sistemului judiciar.

Şi Ambasada Statelor Unite la Chişinău a declarat pentru postul nostru de televiziune că monitorizează situaţia şi că este, în general, îngrijorată de orice acţiuni împotriva judecătorilor care ar putea părea ca motivate politic sau cazuri de justiţie selectivă.