Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ordonanța prin care este pornită…

Ordonanța prin care este pornită urmărirea penală în dosarul parcărilor, contestată în instanță de Chirtoacă! Procuror: „Este un joc al avocaților”

Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă susține că ordonanța din 25 septembrie 2015, prin care conducerea Procuraturii Anticorupție (PA) a pornită urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată în capitală, este una ilegală și abuzivă, invocând că  a fost emisă înainte „ca să aibă loc vreo infracțiune”. De cealaltă parte, Dumitru Robu, procurorul în gestiunea căruia se află cauza penală pe numele edilului, susține că ordonața este una întemeiată. Actul respectiv a fost contestat în instanță de avocații lui Chirtoacă, dar ședința de astăzi a fost amânată după ce apărărătorii au solicitat procurorului Robu să aducă acte care ar confirma împuternicirile sale în această cauză penală, afirmând că „din punct de vedere procedural urmează să fie prezent procurorul care a emis actul procesual contestat”, adică șeful PA, Viorel Morari.

„A fost depusă plângerea pentru că urmărirea penală a început înainte ca să aibă loc vreo infracțiune. Chiar în ordonanța de începere a urmăririi penale este scris că „vor araja licitația”, cineva. (…) Eu am pus următoarele întrebări: În cazul în care cei de la Procuratură, CNA știau că urmează să fie aranjată o licitație, de ce nu au venit în ziua licitației să o oprească, cum nu odată am avut practica cu executorii judecătorești și loturile de pământ, în primul și în primul rând? Asta trebuia de făcut atunci, în șase octombrie 2015! Doi! De ce într-un an și jumătate nu am fost invitat la audieri personal, alți colegi, pentru a vedea cum stau lucrurile în acest dosar? După un an și jumătate, deodată, brusc, am devenit într-un fel pericol public, asta este straniu. Iată întrebările pe care le-am pus! Urmează să se expună instanța de judecată”, a declarat Dorin Chirtoacă după ședință.

Primarul afirmă că ordonanța a fost contestată imediat după reținerea sa, la sfârșitul lunii mai, întâi la procurorul ierarhic superior, ulterior la Procuratura Generală și respectiv, în instanța de judecată.

Apărătoarea Tatiana Iovu susține că ordonanța din septembrie 2015 este una „ilegală și abuzivă”, deoarece a fost emisă contrar prevederilor procesual-penale, fără ca să existe o faptă infracțională. Referitor la amânarea ședinței din 17 iulie, Tatiana Iovu a precizat că a solicitat acte care confirmă faptul că procurorul Dumitru Robu este cel care se ocupă de cauza penală respectivă,  deoarece a fost contestat în instanță ordonanța procurorului ierarhic-superior, respectiv, „din punct de vedere procedural” ar urma să se prezinte în instanță șeful PA, Viorel Morari, cel care a emis Ordonanța din septembrie 2015.

Lla rândul său, procurorul Dumitru Robu a declarat că este vorba despre un joc al avocaților lui Dorin Chirtoacă, iar Ordonanța contestată de aceștia este una legală și întemeiată.

„Au pus la îndoială împuternicirile mele, deoarece în 313 este menționat că plângerile asupra organelor de urmărire penală urmează a fi examinate cu participarea procurorului, fără a fi specificat. Avocații au pus la îndoială faptul că cauza penală se află în gestiunea mea. Conform prevederilor art. 313 și luând în considerație că în cauza penală pe care dl Chirtoacă are statut de învinuit se află în gestiunea mea, am dreptul să fiu prezent astăzi la examinare”, a explicat procurorul.

Dumitru Robu nu a putut spune dacă va fi sau nu prezent la următoarea ședință Viorel Morari, dar a precizat că acesta urmează a fi citat de instanță.

Ședința următoare, în care sunt examinate „plângerile împotriva acțiunilor organelor de urmarire penală și a organelor care exercită activitatea operativă de investigaţie” este fixată pentru 16 august.