Propunerea Coreei de Sud pentru Kim Jong-un

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile de la Seul invită Coreea de Nord la inițierea unui dialog militar. Propunerea vine în contextul tensiunilor tot mai ridicate dintre cele două Corei, după ce Phenianul a testat o rachetă cu rază lungă de acțiune.

Dacă regimul lui Kim Jong-un va accepta invitația, acestea vor fi primele discuții la nivel înalt de după 2015. Un oficial sud-coreean a precizat că scopul invitației la dialog este de a „stopa toate activitățile ostile care duc la creșterea tensiunilor militare” la granița ultra-fortificată dintre cele două Corei, relatează BBC.

De altfel, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a semnalat constant că dorește un angajament mai strâns cu Phenianul. Într-un discurs ținut recent la Berlin, președintele sud-coreean a subliniat chiar necesitatea unui acord de pace cu Nordul, pentru a pune capăt programului nuclear derulat de regimul nord-coreean.

Coreea de Nord nu a răspuns încă invitației.

Viceministrul sud-coreean al Apărării, Suh Choo-suk, a declarat într-o conferință de presă că, în cazul acceptului Coreei de Nord, întrevederea la nivel înalt s-ar putea desfășura la Tongilgak, o clădire nord-coreeană din complexul Panmunjom, situat în zona demilitarizată.

Oficialul a propus ca discuțiile să fie organizate pe 21 iulie. „Ne așteptăm la un răspuns pozitiv din partea Nordului”, a subliniat viceministrul Apărării.

Ministrul Unificării de la Seul, Cho Myoung-gyon, a cerut restabilirea liniilor de asistență telefonică dintre Coreea de Sud și Phenian, întrerupte anul trecut după un test nuclear al nord-coreenilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...