Navalnîi, 41 de ani, de profesie avocat, care a organizat cel mai mare protest anti-Putin în timpul alegerilor prezidenţiale din martie, a declarat într-un interviu pentru Reuters că intenţionează să cheme la demonstraţii antiguvernamentale şi mai mari.

‘Dispoziţia mea este în general una cu adevărat pozitivă’, a declarat Navalnîi. ‘Am 125.000 de voluntari, oameni care ies să demonstreze, ei sunt arestaţi, literatura de campanie este confiscată. Însă văd că oamenii ne susţin’, a declarat Navalnîi.

Vladimir Putin, care domină peisajul politic din Federaţia Rusă de peste 17 ani şi rămâne extrem de popular potrivit sondajelor, nu a confirmat deocamdată dacă va candida pentru un al patrulea mandat, dar mulţi cred că va face acest lucru şi va câştiga.

‘Aud în mod constant că este imposibil să schimbi ceva şi că 86% îl susţin pe Putin. Dar eu nu văd aceste 86%’, a subliniat Aleksei Navalnîi în interviul acordat din biroul său situat la o periferie cenuşie a Moscovei. ‘Într-o ţară autoritară, un astfel de număr nu este relevant. Va exista o campanie electorală, oamenii vor vedea alternativa şi aceste 86% se vor risipi’, şi-a exprimat el convingerea.

Aleksei Navalnîi a fost închis de două ori în ultimele luni, pentru rolul lui în organizarea protestelor anti-guvernamentale, i s-a aruncat în ochi cu un lichid caustic, iar anchetatorii au desfăşurat percheziţii la birourile sale de campanie. De asemenea, poliţia a confiscat copii ale ziarului său de campanie şi sute dintre susţinătorii săi au fost arestaţi în timpul protestelor şi evenimentelor electorale.

‘De câte ori poate să-ţi fie frică?’, glumeşte Navalnîi, ale cărui birouri situate într-un centru de business sunt înţesate de tineri care lucrează la laptopuri şi cu susţinători ai săi care transmit dintr-un mic studio pentru canalul lui de televiziune online.

„Strategia Kremlinului este să ne interzică activităţile. De aceea, acesta este singurul motiv pentru care Putin este susţinut, deoarece nimeni nu desfăşoară nicio altă activitate politică’, apreciază opozantul rus.

Investigaţiile sale cu privire la stilul de viaţă pe picior mare al înalţilor oficiali ruşi au iritat autorităţile, iar acum Navalnîi afirmă că propria sa familie este ţinta unor presiuni constante.

Aleksei Navalnîi are un băiat de 9 ani şi o fiică de 15 ani.

‘Serviciile de securitate ne urmăresc. Pe copiii mei, pe soţia mea şi pe mine. Trec maşini în permanenţă pe lângă noi. Eu nici măcar nu le mai dau atenţie, însă Iulia (soţia) este cu adevărat deranjată de aceasta’, declară Navalnîi.

Printre obiectivele lui Navalnîi se numără depolitizarea sistemului judiciar, apărarea presei libere, promovarea economiei de piaţă libere, legalizarea portului de armă pentru uz personal şi introducerea unui regim de vize pentru vizitatorii din Asia Centrală şi Caucazul de Sud.

El a mai declarat pentru Reuters că ar dori să organizeze ‘un referendum corect’ asupra peninsulei Crimeea — pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014 — pentru a vedea din ce ţară vor să facă parte locuitorii ei. Modul în care Moscova a alipit peninsula i se pare ilegal.