(video) Monede virtuale în loc de like-uri sau un site de știri cu conținut foto. Ideile câștigătoare ale hackathonului „Puterea a cincea”

20137803_1415641041805452_1059655302_o
Foto: media-azi.md

Kreyon, NowTime și Di’Art sunt echipele desemnate câştigătoare ale celui de-al treilea hackathon de media, „Puterea a cincea”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews în perioada 14-16 iulie, la Tekwill. Cele trei echipe desemnate câștigătoare vor beneficia de premii a câte 4.000 $ pentru implementarea proiectelor.

Câştigătorii au fost selectaţi, după ce, timp de trei zile, 72 de participanți din Republica Moldova au muncit la elaborarea unor proiecte IT, aplicaţii web sau mobile, care ar ajuta presa să câștige bani din conținutul online.

La eveniment au fost prezenţi experți naționali și internaționali din domeniile IT, design şi media, care le-au acordat asistență echipelor. Membrii juriului au fost Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice (R. Moldova), Dona Școla, co-fondatoarea Generator Hub și Asociația DNT (R. Moldova), Dmytro, Tuzhanskyi, expert media (Ucraina), Jakub Gornicki, Outriders (Polonia) și Răzvan Băltărețu, VICE (România), care au votat fiecare proiect bazându-se pe următoarele criterii: utilitatea, fezabilitatea proiectului, cât de inedit este și progresul atins de echipă în timpul hackathonului.

La hackathon s-au înscris 22 de echipe, dintre care în competiţia finală au participat 14 echipe din diverse domenii de activitate: IT, jurnalism, comunicare, biblioteconomie, societate civilă etc.

Ideile echipelor câștigătoare:

Echipa Di’Art

Ideea autorilor a pornit de la găsirea unei soluții prin care mass-media să stimuleze creativitatea în Moldova. Astfel, participanții au decis crearea unei platforme/aplicații, numite „Talente fără limite”, unde tinerii din Republica Moldova (15-20 de ani) ar putea să-și prezinte creațiile.

Aplicația va avea mai multe departamente unde vor fi prezentate lucrările tinerilor antreprenori. Produsele vor putea fi cumpărate de utilizatori sau aceștia ar putea, de asemenea, dona bani pentru anumite proiecte. Aplicația va conține și o secțiune de evenimente, care vizează tinerii creativi și la care ei pot participa și-și pot vinde ideile.

Echipa Kreyon

Echipa și-a propus crearea unei platforme simple care ar conține mai puțin text și mai mult conținut foto și video. Proiecul Kabynet, potrivit autorilor, ar oferi utilizatorilor posibilitatea de a se documenta într-un timp foarte scurt. Tinerii speră că proiectul va putea fi susținut prin crearea conținutului publicitar, oferirea spațiului publicitar sau organizarea campaniilor de strângeri de fonduri.

NowTime

Problema de la care au pornit autorii ideii este lipsa unui mecanism eficient de monetizare a conținutului online, lipsa stimulului pentru crearea unui conținut de calitate. Soluția lor este crearea unei platforme pe care atât creatorii, cât și consumatorii, sunt răsplătiți pentru crearea, respectiv, consumul conținutului de calitate. În urma schimbului de informații, fiecare dintre aceștia sunt remunerați cu monede virtuale, numite infocoins. Utilizatorii pot folosi aceste monede pentru aprecierea conținutului, pot accesa conținut premium, pot reinvesti banii câștigați în publicitate pe platformă. În viitor, autorii își doresc întrebuințarea monedei și în mediul offline pentru procurarea anumitor servicii.

Toate proiectele prezentate la hackathon le puteți urmări mai jos:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente