Potrivit cotidianului Hurriyet, citat de AFP, un decret al guvernului de la Ankara vizează 7348 de persoane, dintre care 2303 poliţişti. Bilanţul anului care a trecut de la puciul eşuat din 15 iulie 2016 a trecut de 150.000 de concedieri, iar 50.000 de oameni au fost arestaţi sub acuzaţia de apartenenţă la reţeaua clericului Fethullah Gulen, pe care regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan îl consideră creierul tentativei de răsturnare a puterii din Turcia.

Gulen, care trăieşte în Statele Unite, a denunţat într-un comunicat "vânătoarea de vrăjitoare" şi "persecuţia fără precedent" împotriva mişcării sale.

Cu câteva ore înainte de anunţul privind noul decret, Uniunea Europeană condamnase lovitura de stat, cerând totodată guvernului turc să respecte drepturile omului şi statul de drept. Un comunicat comun al şefei politicii externe a UE, Federica Mogherini, şi al comisarului european pentru extinderea Uniunii, Johannes Hahn, insistă că "respectul pentru drepturile omului, libertăţile fundamentale şi statul de drept sunt principii fundamentale ale Uniunii Europene.

În calitate de partener cheie, ţară candidată şi membră a Consiliului Europei, Turcia a acceptat aceste principii". Potrivit oficialilor UE, Turcia este îndreptăţită să îi aducă în faţa justiţiei pe participanţii la puci, în mod individual.