Procuratura varsă lumină asupra înlăturării din proces a avocaţilor lui Dorin Chirtoacă. Aceştia tergiversau procedurile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ordonanţa privind înlăturarea din proces a avocaţilor primarului general al capitalei Dorin Chirtoacă a fost emisă ca urmare a tergiversării, de către respectivii avocaţi, a efectuării acţiunilor procesuale, creării intenţionate a împiedimentelor la efectuarea acţiunilor de urmărire penală şi executarea prevederilor legale prevăzute de Codul de procedură penală. Precizarea vine din partea Serviciului de presă al Procuraturii Generale ca „urmare a unor declaraţii speculative lansate în spaţiul public” în legătură cu acest caz.

În concret, potrivit unui comunicat al PG, la 29 mai curent a fost planificată audierea, în calitate de învinuit, a primarului capitalei şi confruntarea cu un alt învinuit, cu care se contrazic în declaraţii. La data şi ora citată avocaţii, fiind citaţi legal, nu s-au prezentat, depunând cereri de amânare a acţiunilor procedurale, fără invocarea cărorva temeiuri plauzibile de amânare.

O zi mai târziu, apărătorii au fost citaţi, din nou, pentru data de 31 mai. Şi de această dată s-a prezentat doar învinuitul Dorin Chirtoacă, în timă ce avocaţii acestuia au depus cereri de amânare a acţiunilor procedurale, invocând nerespectarea termenului de 5 zile pentru citare şi implicarea în alte acţiuni procesuale.

Vedeţi şi: Singur în faţa justiţiei: Chirtoacă a rămas fără avocați „incomozi” şi este nevoit să se apere singur

Procuratura Generală indică asupra prevederilor Codului de procedură penală, potrivit căruia chemarea unei persoane în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată se face prin citaţie scrisă. „Citarea se poate face şi prin notă telefonică sau telegrafică, prin telefax ori prin mijloace electronice”.

Totodată, alineatul 2 al aceluiaşi articol prevede că, „regula de înmâmnare a citaţiei cu cel puţin 5 zile înainte de data când persoana trebuie să se prezinte nu se aplică la citarea bănuitului, învinuitului, inculpatului, a altor participanţi la proces pentru efectuarea unor acţiuni procesuale de urgenţă în cadrul desfăşurării urmăririi penale sau al judecării cauzei”.

Potrivit procurorilor, acţiunile apărătorilor contravin prevederilor Legii cu privire la avocatură şi sunt în detrimentul intereselor clientului lor, care se află în arest la domiciuliu. De notat că, învinuitul a scris personal pe cererile avocaţilor săi, că solicită efectuarea acţiunilor de urmărire penală în termeni cât mai restrânşi şi nu consideră binevenită niciun fel de amânare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...