După prezentarea iniţiativei legislative, mai mulţi deputaţi au declarat că proiectul are drept scop politizarea instituţiilor medicale.

„Subordonaţi politic toţi conducătorii instituţiilor medicale. Aceasta este esenţa proiectului”, a declarat deputatul PLDM Maria Ciobanu.

Proiectul a fost criticat dur şi de liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a părăsit şedinţa Parlamentului în semn de protest faţă de acest proiect.

„Tocmai aceşti trădători au venit cu cele mai monstruoase proiecte care distrug tot, politica, sistemul medical. Toţi cei care vor vota proiectul de lege veţi trăda poporul, sănătatea oamenilor. Voi vă bateţi joc de tot, călcaţi în picioare sistemul educaţiei, medical”, a declarat Vladimir Voronin în plenul Parlamentului.

Deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac a declarat că proiectul „transmite ministerului Sănătăţii proprietăţi de mii de lei şi vine în contradicţie cu noua lege a Guvernului”.

Proiectul de lege, care a fost propus de deputaţii PD Sergiu Sârbu, Boris Golovin, Igor Vremea, prevede ca instituţiile medico-sanitare publice să fie instituite prin decizia ministerului Sănătăţii, iar conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice republicane, municipale şi raionale să fie selectaţi prin concurs şi numiţi  în funcţie de ministerul Sănătăţii şi eliberarea lor tot se operează de minister.

Totodată, documentul propune ca instituţiile de învăţământ medical de stat instituţiile de cercetare ştiinţifice din sistemul de ocrotire a sănătăţii, spitalele publice republicane, municipale, raionale, dar şi alte instituţii să fie în subordinea ministerului Sănătăţii.