Promo-LEX: Șevciuk ar putea fi tras la răspundere penală pentru mai multe infracțiuni. Acesta riscă ani grei de închisoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, care s-ar afla pe teritoriul Republicii Moldova, ar putea fi tras la răspundere penală pentru comiterea mai multor infracțiuni. De această părere sunt juriștii din cadrul Asociației Promo-LEX, care au realizat o analiză despre activitatea liderului separatist.

Potrivit juriștilor, printre infracțiunile comise ar fi acțiuni de uzurpare a puterii de stat în perioada exercitării funcției de deputat în „Sovietul Suprem” de la Tiraspol, Președinte al „Sovietului Suprem” și președinte al administrației de la Tiraspol. Această infracțiune prevede o pedeapsă sub formă de închisoare de la 12 la 20 ani.

Totodată, datorită afirmațiilor și indicațiilor acestuia au fost închise conturile bancare ale instituțiilor de învățământ, trimiși milițieni în incinta instituțiilor de învățământ, organizată reținerea ilegală a directorului liceului „Lucian Blaga”, reținute salariile, confiscat automobilul, telefoanele, aparatele foto şi ştampila instituţiei. Acţiunile intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase, prevăd o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 600 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 3 ani.

De asemenea, liderul a participat la manifestații militare și la oricare alte tipuri de acțiuni cu caracter militar în regiune. În lumina prevederilor constituționale, armata din regiunea transnistreană și alte structuri de forță din regiune constituie formațiuni paramilitare neprevăzute de legislația Republicii Moldova. Această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Juriștii Promo-LEX consideră că sunt și alte acțiuni, care dacă ar fi analizate prin prisma Codului Penal i-ar asigura liderului tragerea la răspundere penală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...