Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ex-ministrul Chirinciuc neagă legătura imaginilor…

Ex-ministrul Chirinciuc neagă legătura imaginilor CNA cu dosarul de corupție: „Ați mușcat din mărul otrăvit”

În mai puțin de trei săptămâni, instanța de fond ar putea pronunța sentința pe dosarul de corupție  în care figurează fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, liberalul Iurie Chirinciuc şi şefii a două companii de construcţii: Nicolae Ciobanu de la „Global Trans Construction” şi Marin Sârbu de la „Nouconst” SRL. Înainte de începerea ședinței din 14 iulie, Iurie Chirinciuc, pentru prima oară de  când a fost reținut, a făcut declarații pentru presă. Acesta s-a arătat nemulțumit de modul în care a fost mediatizat dosarul, a declarat că pledează nevinovat și nu recunoaște vina, dar și că imaginile video difuzate de Centrul Național Anticorupție (CNA), inclusiv cele filmate în biroul său, când ia un un pachet în care ar fi bani, nu au nicio legătură cu învinuirea care i se aduce.

Victoria Furtuna, procuroră anticorupție

De cealaltă parte, după finalizarea ședinței, procurora pe caz, Victoria Furtuna, a precizat că cei trei inculpați și-au recunoscut integral vina și au descris cu lux de amănunte detaliile infracțiunii ce li se incriminează.

Acuzatoarea a refuzat să spună ce pedeapsă va solicita pentru aceștia și a declarat că mai multe informații va oferi pe 2 iulie, când este fixată ședința în care ar putea fi pronunțată sentința.

Tot astăzi, judecătorul Serghei Pascari a decis schimbarea măsurii de arest la domiciliu în una car enu presupune privarea de libertate. Respectiv, până la pronunarea sentinței, Iurie Chirinciuc se va afla sub control judiciar.

Ex-ministrul Transporturilor, care a demisionat după ce Consiliul Republican al Partidului Liberal a decis părăsirea coaliției de guvernare și trecerea în opoziție, a declarat că presa nu i-a respectat prezumția de nevinovăție, dar și că imaginile video publicate de CNA „nici măcar nu fac parte din dosar”.

„Stimată prelă liberă, independentă, echidistantă și obiectivă, eu n-am făcut declarații până acum pentru că nu am putut să fac. Cum să fac declarații dacă n-am avut această posibilitate? Eu declarații n-o să fac nici acum. Lăsăm instanța să se pronunțe după care voi face toate declarațiile respective. Dar, vreau să vă spun: am avut posibilitatea să privesc ce-ați derulat în toată această perioadă. Este strigător la cer. Doamne ferește! Vai și amar de cei care au avut posibilitatea să urmărească aceste cadre! Deci, ați mușcat din mărul otrăvit! Ați luat momeala și ați transmis-o așa cum ați vrut voi. Vreau să vă spun doar un aspect și cu asta am încheiat: acel pachet sau acele poze pe care le-ați derulat, preluate de la Centrul Național Anticorupție (CNA) și domnul procuror v-a atenționat din start că există prezumia nevonovăției, darla voi n-a existat nimic din această prezumție. Le-ați transmis și le-ați comentat așa cum ați dorit voi. Vreau să vă spun că aceste poze nici măcar nu fac parte din acest dosar. Nu au nimic comun cu dosarul respectiv”, a declarat Iurie Chirinciuc cu referire la trei secvențe video transmise presei de către CNA cu precizarea că acestea ilustrează acțiunile pentru care este învinuit fostul ministru.

Întrebat dacă într-adevăr în secvențele video suprinse cu camera ascunsă în biroul său ia un pachet în care sunt bani, Chirinciuc a replicat: „Ce să iau? Ce se vede? Eu vă spun încă odată, acele secvențe nu au nimic cu dosarul!

Fostul ministru a evitat să răspundă ce se afla în plic, insistând pe faptul că imaginile video nu au nicio atribuție cu dosarul. Iurie Chirinciuc a declarat să se așteaptă la o decizie prin care va fi declarat nevinovat, deoarece nu există motive pentru a exista o altă hotărâre, dar a afirmat că numai după pronunțarea sentinței va oferi explicații și dovezi.

  • Jurnalist: -De ce ați ajuns pe banca acuzaților?
  • I. Chirinciuc: -De ce? Pentru că așa dorește cineva!
  • Jurnalist: -Cine?
  • I. Chirinciuc: -Voi știți!
  • Jurnalist: -Dați un nume!
  • Jurnalist: -Duceți-vă că mai mult nu vă mai dau absolut nimic! (…) Dar voi nu știți cine-i?
  • I. Chirinciuc: -Nu, noi nu știm!

„Plecați de aici să nu vă văd!”, a replicat Iurie Chirinciuc jurnaliștilor.

În timp ce procurora declară că toți inculpații au recunoscut integral acuzațiile, acesta spune că nu a recunoscut vina, ci doar că a construit drum, „și drum nu pentru mine, dar pentru cetățeni, pentru oameni ș.a.m.d. Pentru aceasta sunt aici”.

La 27 aprilie, patru persoane au fost reţinute în urma unor percheziţii desfăşurate de CNA şi procurori la domiciliile şi birourile conducerii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), dar şi la sediile a doi agenţi economici, anunță CNA, într-un comunicat de presă. După gratii au ajuns Iurie Chirinciuc, deja fostul ministru al Transporturilor, Veaceslav Teleman, directorul general-interimar al Administraţiei drumurilor şi şefii a două companii de construcţii, toţi patru fiind bănuiţi de organizarea unei scheme infracţionale cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporţii deosebit de mari.

La scurt timp, organele de drept au făcut publice mai multe imagini video, făcute cu o cameră ascunsă instalată în biroul lui Chirinciuc. În cel mai „compromițător” episod, un bărbat îi oferă ministrului un pachet, iar Chirinciuc îl pune într-un safeu, fără a se uita ce este în interior. Ulterior, surse din cadrul anchetei au precizat că în pachet s-ar fi aflat „o sumă impunătoare de bani”. 

Atunci, CNA spunea că ministrul, în complicitate cei trei, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. „Pe parcursul perioadei 2016-2017, ministrul şi şeful Administraţiei drumurilor ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor de la MTID şi ASD, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor”, scrie într-un comunicat al CNA.

La mai puțin de 48 de ore de la reținere, instanța a aplicat în privința ministrului 30 de zile de arest în Penitenciarul nr. 13. În momentul reținerii, Chirinciuc a declarat că ar fi vorba despre un „showul politic”, legat de votul în Parlament a proiectului privind schimbarea sistemului de vot. Ulterior, acesta a fost transferat în arest la domiciliu.

La sfârșitul lunii iunie, cauza penală în privința lui Chirinciuc, căruia i-au fost înaintate două capete de acuzare: trafic de influenţă şi abuz de serviciu, și a celor doi oameni de afaceri a fost trimisă în judecată, pe când în privinţa directorului Administraţiei de Stat a Drumurilor a fost disjunsă o cauză penală separată, care a rămas la faza de investigare.

Citiți și

(galerie foto) Cum arată „drumul” ministrului Chirinciuc spre închisoare