Otilia Nicolai a devenit şeful Agenţiei pentru recuperarea bunurilor infracţionale

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI) are şef. Acesta a primit din partea comisiei cele mai înalte calificative la ambele probe, astfel câştigând concursul. Noul conducător al ARBI este Otilia Nicolai, ofiţer de urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, cu o activitate în domeniu de 14 ani.

După finalizarea tuturor procedurilor, noul şef urmează să-şi formeze echipa, din care vor face parte ofițeri de urmărire penală, experți și specialiști în domeniile contabilitate și audit, ofițeri de investigații speciale, specialiști în alte domenii necesare în vederea realizării atribuțiilor instituţiei.

Astfel, ARBI va efectua investigaţii financiare paralele, va evalua şi administra bunurile infracţionale indisponibilizate, va ține evidența acestora şi va negocia repatrierea valorii lor.

Amintim că, iniţial, trei persoane s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al ARBI. După proba scrisă, unul dintre candidaţi a fost exclus, alţi doi fiind promovaţi pentru a doua etapă – interviul. Astăzi, Vasile Harea, poliţist de meserie şi Otilia Nicolai, ofiţer de urmărire penală din cadrul CNA au prezentat viziunile lor asupra activităţii noii agenţii şi au răspuns la întrebările comisiei. Urmare notelor, puse de membrii comisiei de concurs, cea mai înaltă medie a fost obţinută de Otilia Nicolai. Celălalt concurent a fost inclus în rezerva de cadre a CNA pentru alte funcţii.

Menţionăm că, Comisia de concurs a fost formată din 9 membri, printre care reprezentanţi ai societăţii civile, mediului academic, experţi independenţi, procurori anticorupţie şi reprezentanţi ai CNA. Subiectele pentru proba scrisă au fost formulate de comisie cu o oră înainte de începerea examenului, iar speţele au fost scrise de către experţi din Statele Unite.

Lucrările au fost verificate de evaluatori, numele candidaţilor fiind secretizate. Observatorii au concluzionat că desfăşurarea concursului a avut loc fără încălcări.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.