Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Egipt au rupt legăturile cu Qatarul la 5 iunie din cauza unor acuzaţii că acesta ar finanţa grupări teroriste şi a alianţei sale cu Iranul, inamic al celor patru state. Qatarul neagă acuzaţiile.

"Toate eforturile noastre se concentrează pe găsirea unei soluţii care să se potrivească principiilor unor relaţii de prietenie", a declarat Cavusoglu presei, după ce s-a întâlnit la Ankara cu omologul său din Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

Erdogan a criticat lista de cereri înaintate de cele patru state arabe pentru a pune capăt sancţiunilor, printre ele numărându-se şi solicitarea de închidere a bazei militare turce din Qatar.

Turcia a trimis de asemenea 200 de avioane cu ajutoare pentru Qatar de când vecinii din Golf ai acestuia au tăiat legăturile aeriene şi maritime. Singura graniţă terestră a Qatarului este cu Arabia Saudită.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a părăsit joi Qatarul după un turneu prin ţările din Golf în încercarea de a tempera această dispută, cea mai tensionată din ultimii ani, spunând că a făcut propuneri care ar urma să ajute la rezolvarea crizei.

În timpul vizitei, Tillerson a semnat un acord între SUA şi Qatar privind combaterea finanţării terorismului, în încercarea de a calma criza.

Oponenţii Qatarului spun că această înţelegere nu ajută la diminuarea îngrijorărilor, însă Cavusoglu a spus că arată sinceritatea autorităţilor din Qatar.