15:48:54 19.04.2024
Stiri

Zeci de moldoveni, cu arma în mână în Siria şi Ucraina: Se înrolează pentru salarii de mii de euro pe lună

Social 13.07.2017 16:00 Vizualizări3947 Autor: Ziarul National
Zeci de moldoveni, cu arma în mână în Siria şi Ucraina: Se înrolează pentru salarii de mii de euro pe lună Veterans Today


Zeci de cetăţeni din Republica Moldova luptă în estul Ucrainei şi în Siria ca mercenari, potrivit unor informaţii prezentate în cadrul Comisiei parlamentare pentru securitate de la Chişinău. Audierile au avut loc, ieri, în contextul mai multor scandaluri din ultimul timp legate de spionaj şi reţinerea unor persoane acuzate că ar fi fost racolate să lupte ca mercenari.

Comisia pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova a audiat mai multe rapoarte privind instrumentarea cazurilor de trădare, uzurpare a puterii de stat şi mercenariat. Au fost audiaţi reprezentanţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Ministerului Afacerilor Interne, transmite radiochisinau.md.

În prezent, zeci de persoane sunt racolate să lupte ca mercenari în estul Ucrainei şi în Siria, a declarat viceministrul Afacerilor Interne, Oleg Babin.

„În baza dosarelor care se instrumentează de Procuratura Generală sunt identificate mai multe persoane care în prezent nu se află în Republica Moldova. Odată cu localizarea acestor persoane, ele vor fi predate Procuraturii Generale pentru efectuarea urmăririi penale, dar avem şi cazuri de condamnare. Peroanele care sunt identificate de noi şi de SIS se află în zonele de est ale Ucrainei şi în Siria”, a spus Oleg Babin.

Directorul adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate Alexandru Balan a menţionat că salariul unui mercenar din Republica Moldova variază între o mie şi trei mii de euro pe lună. Unii sunt motivaţi financiar, iar alţii ideologic – pentru că sprijină separatismul. În ultimul an, instituţiile de drept au reţinut mai multe persoane acuzate că ar fi fost racolate ca mercenari în regiunea de est a Ucrainei.

În prezent, sunt documentate aproximativ 100 de cazuri de trădare de patrie, uzurpare a puterii de stat şi mercenariat. Aproximativ 70 de cazuri ţin de mercenariat, a precizat după audieri preşedintele comisiei, Roman Boţan.

„Sunt de obicei cetăţeni care lucrează peste hotare, de obicei în Rusia şi provin din familii defavorizate. Motivaţia financiară este cea care îi determină pe majoritatea să facă acest pas, prea puţini din motivaţie ideologică. Racolarea se petrece în mod diferit – cineva se duce în mod direct, cineva este întrebat dacă vrea să meargă în această direcţie să facă bani”, a spus Roman Boţan.

La comisie a fost discutat şi subiectul aflării la Chişinău a fostului lider separatist de la Tiraspol Evgheni Şevciuk, care este cercetat penal în stânga Nistrului pentru delapidări. Autorităţile au refuzat să dea detalii, spunând că ar fi vorba de informaţii clasificate.

În Republica Moldova au existat mai multe scandaluri legate de spionaj, inclusiv privind expulzarea a cinci diplomaţi ruşi şi reţinerea unui fost deputat acuzat că ar fi livrat informaţii secrete unor agenţi ruşi. Presa a scris că unul dintre motivele expulzării celor cinci diplomaţi ruşi a fost şi racolarea cetăţenilor moldoveni pentru a lupta în estul Ucrainei.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md