Andrian Candu cere „respect” din partea Federației Ruse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Speakerul Parlamentului, Andrian Candu, cere Federației Ruse „respect”, în contextul în care săptămâna trecută Duma de Stat de la Moscova a adoptat o declarație privind situaţia din regiunea separatistă Transnistria şi „tendinţele negative în dezvoltarea situaţiei din jurul regiunii ca urmare a acțiunilor autorităţilor Republicii Moldova şi Ucrainei”.

Candu declară că autoritățile de la Chișinău nu au întreprins niciodată acțiuni care ar veni să perturbeze situaţia din regiunea separatistă şi califică declarația adoptată de Duma de Stat de la Moscova ca fiind „nefondată”.

„Controlul frontierei între Republica Moldova şi Ucraina este dreptul suveran şi este treaba internă. Noi trebuie să ne asigurăm securitatea internă prin a controla frontierele Republicii Moldova. (…) Dacă Federația Rusă recunoaște Republica Moldova, atunci trebuie să ne respecte şi colaborarea cu Ucraina. (…) Atitudinea unor colegi din Federația Rusă nu va aduce nimic bun. Nimic bun nu va aduce nici această declarație votată. Republica Moldova a cerut la toate nivelele ca trupele ruse să fie retrase de pe teritoriul regiunii transnistrene şi va continua să ceară asta. () Ar fi cazul ca Federația Rusă să respecte angajamente asumate şi să purceadă la retragerea trupelor”, a spus Candu.

Citeşte şi: Guvernul de la Chişinău, somat de Moscova să renunțe „la presiuni asupra Transnistriei”

Duma de Stat de la Moscova a votat la 7 iulie un proiect de lege privind situaţia din regiunea separatistă Transnistria şi „tendinţele negative în dezvoltarea situaţiei din jurul regiunii ca urmare a acțiunilor autorităţilor Republicii Moldova şi Ucrainei”.

Proiectul elaborat de Comitetul Dumei de Stat pentru relaţiile cu CSI arată existența unor „tendințe negative semnificative în evoluția situației politice din jurul Transnistriei și situația socio-economică în regiune. Situația actuală este cauzată de acțiunile autorităților din Republica Moldova și Ucraina, este o amenințare reală pentru stabilitatea regională, prosperitatea și securitatea locuitorilor din Transnistria, inclusiv a celor 200 de mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse care locuiesc acolo”, conform Ria Novosti.

Citeşte şi: MAEIE îşi exprimă „nedumerirea” în raport cu Declarația adoptată de Moscova în care somează Chişinăul vizavi de „tendinţele negative” din jurul Transnistriei

Astfel, deputaţii ruşi cer Guvernului de la Chişinău şi autorităților de la Kiev „să se abțină de la orice formă de presiune asupra Transnistriei”.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi-a exprimat regretul şi nedumerirea în legătură cu adoptarea acestei declaraţii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...