Aceste profituri sunt rezultatul mai multor programe de asistenţă, în valoare de sute de miliarde de euro, acordate de Germania şi alte state din zona euro pentru a menţine Grecia pe linia de plutire după criza datoriilor. 

În articolul publicat de Süddeutsche Zeitung este dat ca exemplu un împrumut acordat în 2010 Greciei de banca germană de dezvoltare KfW, care este deţinută de Guvernul german, şi care a generat venituri din dobânzi de 393 milioane de euro. 

Articolul mai arată cum Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a profitat de pe urma Securities Markets Programme (SMP), un program de achiziţionare de obligaţiuni guvernamentale pe care Banca Centrală Europeană l-a derulat în perioada 2010 -2012. În fiecare an aceste obligaţiuni generează un profit pe care BCE îl distribuie între băncile centrale din statele zonei euro. Potrivit Süddeutsche Zeitung, începând din 2015, Germania a colectat profituri de 952 milioane de euro de pe urma Securities Markets Programme. 

Aceste revelaţii au generat critici din partea Partidului Ecologist, de opoziţie. "Profiturile rezultate de pe urma colectării dobânzilor trebuie plătite Greciei. Ministrul de Finanţe, Wolfgang Schäuble nu poate repara bugetul Germaniei cu profiturile rezultate de pe urma dobânzilor plătite de Grecia", a declarat expertul european al Partidului Ecologist, Manuel Sarrazin. 

Vestea bună pentru Atena este că dacă finalizează în 2018 reformele cerute de creditorii internaţionali, va primi profiturile generate de Securities Markets Programme în 2017.