Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul fostului președinte al Consiliului…

Dosarul fostului președinte al Consiliului raional Criuleni a fost trimis în judecată

Fostul preşedinte al Consiliului raional Criuleni (CRC) va compărea pe banca acuzaţilor pentru corupere pasivă în proporţii deosebit de mari. Împreună cu acesta, au fost deferiţi justiţiei şi fostul vicepreşedinte al CRC, dar şi un manager de proiecte, finanţate de UE. Ultimii doi sunt acuzaţi de complicitate la comiterea coruperii pasive şi, respectiv, coruperii active. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis dosarul de învinuire a celor trei în judecată.

Potrivit actului de inculpare, în cursul anului 2014, Preşedintele raionului Criuleni a extorcat 50 000 de euro de la managerul proiectelor „CBCRuR Waste”, în care CRC are calitatea de lider al partenerilor din Romania şi Ucraina şi „CRING” – proiect în care CRC a beneficiat de fonduri europene în calitate de partener. În schimbul acestei sume, preşedintele garanta transferul de către Consiliul Raional Criuleni în conturile proiectelor respective a sumei de 2,7 milioane lei, ce constituie partipaţia de 10% a consilului la finaţare a proiectelor.

Astfel, în intervalul lunilor iulie – noiembrie 2014, preşedintele CRC a primit prin intermediul adjunctului său, de la managerul de proiecte, în total 1,1 milioane de lei – sumă transmisă în 12 rate.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, fostul preşedinte împreună cu vicele său riscă pînă la 15 ani închisoare cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 de unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate de până la 15 ani.