Impresiile unui cuplu din Noua Zeelandă după ce a vizitat Moldova: „Cel mai puțin fericit loc din lume”

2

La aproape 18 000 de km de casă, un cuplu din Noua Zeelandă a descoperit Republica Moldova. După scurta lor călătorie, au rămas impresionați de peisajele pitorești din „a doua cea mai puțin vizitată și una dintre cele mai nefericite țări din lume”.

Vicki Kirker și Paul Heath sunt un cuplu din Wellington, care nu iubesc nimic mai mult decât să călătorească. Recent, s-au găsit la aproape 18 000 de kilometri depărtare de casă „într-o parte obscură a Europei de Est despre care majoritatea nu au auzit niciodată.”, zice jurnalul lor de călătorie.

În anul 2015, Moldova s-a bucurat de numai 11 500 de vizitatori, iar aceasta reprezintă o zecime din numărul celor care a călătorit în Bhutan, un loc izolat din munții Himalaya. . „Menționați numele său și majoritatea oamenilor vor spune: Moldwhere?”, spune Vicki și Paul.

6

„Moldova, care are o populație aproximativ ca și Noua Zeelandă, este o enigmă, unde majoritatea locuitorilor sunt vorbitori de trei limbi: rusă, română și o limbă critică – găgăuza.”, relatează cuplul.

Au rămas impresionați și de „statul vecin” – Transnistria: „Lângă Moldova, este o țară autoproclamată – Transistria, un alt regat uitat, care are propria guvernare, armată și monedă, dar nu este recunoscută de Națiunile Unite.”

”Ne place să călătorim în grupuri mici și să mergem în locuri neobișnuite, unde alți turiști nu merg.”, a adăugat Vicki.

Moldova se încadrează cu certitudine în această categorie. Cunoștințele lui Paul și Vicki despre Moldova, înainte de a o vizita, s-au rezumat la statutul ei de „cel mai puțin fericit loc din lume”, după statisticile bestseller-ului Geography Bliss. Mai știau și că Moldova este considerată una dintre cele mai sărace țări din Europa.

3

„Locuitorii săi intră într-o perioadă de timp ciudată: în timp ce busturile de marmură ale lui Lenin se încruntă de sus, barurile, cafenelele și restaurantele la modă se ridică încet în capitală, Chișinău.”

În Moldova, cuplul a vizitat cel mai important sit istoric al țării, Orheiul Vechi, o mănăstire în aer liber care se prăbușește și care este un patrimoniu UNESCO. Vicki spune că au fost încântați de complexul care include peșteri grozave, sculptate în stâncile abrupte de calcar de călugări cu 800 de ani în urmă.

În micul muzeu arheologic din zonă se găsesc artefacte descoperite pe vastul sit, cum ar fi ceramica, pietrele funerare din Imperiul Otoman și fragmente de statuete. Pentru a ajunge acolo, Vicki și Paul au făcut o plimbare de o oră, prin satul Butuceni.

De-a lungul drumului, au văzut gospodăriile tradiționale, viu colorate „ca niște case de turtă dulce”, unde familiile au folosit fiecare centimetru de teren disponibil pentru a planta în grădini de legume. Lui Vicki și Paul li s-a oferit apă rece, scoasă din fântâna, din partea locuitorilor care încă foloseau un cal și o căruță. „A fost ca și cum am reveni în timp”, spune Vicki.

„Doar la un zbor de trei ore de la Londra, lumea ar putea începe să se trezească la misterioasa Moldova, cu farmecul său vechi, istoria fascinantă, peisajele nenumărate și turneele de vinuri de clasă mondială.”

5

4

Un alt punct de atracție pentru cuplu a fost o vizită la vinăria „Mileștiii Mici”, care găzduiește un milion de sticle de vinuri uimitoare – plasându-l în Cartea Recordurilor Guinness 2005 pentru cea mai mare colecție de vinuri din lume.

Li s-au părut foarte impresionante peșterile, pe care le-au comparat cu un oraș subteran de vinuri, rețeaua de galerii, care se întinde pe o distantă de 200 km și pasajele subterane care au au chiar și nume de străzi și poți călători prin ele cu autobuzul sau cu mașina.

„În timp ce o mare parte a lumii nu are cunoștințe despre Moldova, este o țară care și-a plasat ferm amprenta pe harta lumii pentru iubitorii de vinuri, fiind chiar numită de Bloomberg drept regiunea viticolă viitoare a lumii.”, zic cei doi călători.

Ei cunosc și că Moldova se consideră a fi cel de-al 22-lea cel mai mare producător de vin din lume și că exportat 90% din producția sa către Rusia până când disputa diplomatică din 2006 a afectat afacerile. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Republica Moldova este de asemenea cea de-a doua națiune de pe pământ (după Belorusia), unde fiecare persoană cu vârsta de peste 15 ani consumă 16,8 litri de alcool pe an.

Vicki și Paul spun că s-au întors din misterioasa Moldovă cu ochii larg deschiși la o parte a lumii pe care puțini o pot vedea. „Nu am văzut alți turiști, în afară de grupul nostru de 12 oameni. Avem multe vederi amuzante și am petrecut multă vreme plăcut surprinși”, a încheiat Paul.

1

 

Autor: Liuba Țobenco

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente