Din toamnă, vom putea ajunge la Odesa mai rapid cu trenul. Noua garnitură va fi echipată și cu aer condiționat

tren-CFM-modernizat-Pascani
Foto: feroviarul.ro

O nouă garnitură de tren, echipată cu aer condiționat, supraveghere video și Wi-Fi, ar urma să circule pe ruta Chișinău-Odesa începând din toamna anului 2017, potrivit Serviciului de presă al Administrației regionale Odesa, scrie radiochisinau.md cu referire la timer-odessa.net.

Potrivit sursei, noua garnitură este prevăzută pentru 260 de pasageri.

Feroviarii din Ucraina și Republica Moldova nu au putut conveni, pe parcursul a cinci ani, asupra părții financiare a acestui proiect, dar problema a fost soluționată în cadrul unei întâlniri dintre șeful Administrației de Stat din Regiunea Odesa, Maksim Stepanov, și reprezentanții Misiunii UE de Asistență la frontiera moldo-ucraineană (EUBAM).

Călătoria de la Chișinău până la Odesa va dura 4 ore 15 minute. În perspectivă, durata se va reduce la 3 ore 30 de minute, datorită controlului vamal care va fi efectuat în mersul trenului.

„Eu consider că perspectivele și oportunitățile pe care le deschide circulația noii garnituri de tren sunt imense. Trenul poate fi făcut mult mai avantajos pentru turiști pe direcția Zatoka-Odesa-Chișinău-București. Din partea administrației regionale, noi suntem gata să susținem acest proiect de la început până la sfârșit. Înțelegem prea bine cât de profitabil poate fi asta pentru ambele părți. Vara, pasagerii nu vor trebui să facă escale pentru a se odihni la Zatoka, iar regimul fără vize va atrage turiștii să călătorească în România”, spune Stepanov.

Sursa citată precizează că, pe 17 iulie, feroviarii moldoveni ar urma să se adreseze Ministerului Infrastructurii din Ucraina, pentru a conveni asupra aspectelor financiare. Dacă părțile vor semna acordul, din toamnă noul tren va circula între Chișinău și Odesa, deocamdată conform vechiului orar. În viitor, este planificată o majorare a numărului de curse săptămânale.

În prezent, între Chișinău și Odesa circulă o garnitură veche, din patru vagoane, pentru 120 de pasageri pe scaune. Durata călătoriei este de 4 ore și 20 de minute.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente