(DOC) Amendament marca Sergiu Sîrbu! Democratul propune excluderea sporului lunar salarial de 15% pentru funcţionarii publici

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un amendament al democratului Sergiu Sîrbu la legea cu privire la sistemul de salarizare al funcţionarilor publici şi legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar va duce la micşorarea considerabilă a salariilor funcționarilor publici. În speţă acesta a propus excluderea sporului lunar pentru intensitatea muncii, care este în prezent de circa 15% din salariu mediu lunar. În schimb, deputatul democrat propune acordarea unor plăţi de stimulare a funcţionarilor publici, dar care vor fi achitate numai în cazul în care angajatul va fi docil conducerii şi nu va fi sancţionat disciplinar.

Deputata PL Alina Zotea, formaţiunea căreia se află de curând în opoziţie, condamnă aceste amendamente propuse de fostul său coleg de coaliţie. Aceasta menţionează că actualmente funcționarul public este asigurat lunar cu un spor la salariu pentru intensitate în mediu de 15% din salariul de funcție, ceea ce nu i se va garanta după acceptarea amendamentului. „Spre exemplu, un consultant principal din cadrul unui minister cu salariul lunar de 4000 lei beneficiază de un spor lunar în mărime de circa 600 lei”, a scris Zotea pe pagina sa de Facebook.

„Conform Amendamentului, sporul dat va fi exclus, iar din contul mijloacelor prevăzute pentru plata de stimulare pentru funcționarii publici, se propune a fi achitate plăți de stimulare și pentru persoanele cu funcții de demnitate publică, personalul din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică și personalul de deservire tehnică. Totodată, atenționăm asupra faptului, că Legea 355/2005 cu privire la sistemul de salarizare în sistemul bugetar nu poate face trimitere la sursele de plată prevăzute în Legea 48/2012 privind sistemul de salarizare a funcționarilor publici. Amendamentul urmează a fi modificat și stabilită distinct sursa de finanțare prin Legea 355, deoarece nu pot fi stabilite mijloace pentru funcționarii publici și din ele efectuate plăți pentru alte categorii de personal”, menţionează deputatul PL.

Cât ţine de mărimea concretă a plății de stimulare, potrivit Alinei Zotea, aceasta nu poate fi calculată acum, deoarece „conform Amendamentului, mecanismul de stabilire și de plată urmează a fi stabilit ulterior de către Guvern”.

1 2

 

3


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...