„Am aflat că preţurile de achiziţii în ţara noastră oscilează între 2200 şi 2500 lei per tona de grâu, fără ca cumpărătorii să facă o diferenţă dintre grâul alimentar şi cel furajier. Este o bătaie de joc să propui aşa preţuri în situaţia în care la bursele internaţionale cotaţiile grâului au depăşit 200 dolari per tona. În ultimii 10 ani este cel mai mare preţ pentru această perioadă când recoltarea este în toi. Dar chiar şi în ţara vecină, Ucraina, preţurile de achiziţionare a grâului, recalculate în valuta naţională, depăşeşte 3 lei. Se repetă situaţia anilor precedenţi, când un numărul îngust de jucători pe piaţa cerealelor se înţeleg între ei şi artificial micşorează preţurile de procurare”, a menţionat Alexandru Slusari, care este şi fost preşedinte al UniAgroProtect.

Potrivit vicepreşedintelui Platformei DA, responsabilii de la Consiliul Concurenţei nu fac nimic pentru a rezolva problema, chiar dacă şi în anii trecuţi agricultorii au făcut mai multe apeluri către aceştia.

„Aceşti jucători de pe piaţa cerealelor ştiu foarte bine că în ţara noastră Consiliul Concurenţei niciodată nu se va autosesiza pe acest subiect, iar procedura depunerii plângerii pe existenţa unui acord de cartel este foarte sofisticată. În Republica Moldova nu există o politică de intervenţii în sectorul agroindustrial, deşi există Agenţia Intervenţii şi Plăţi în Agricultură. Adică, statul nu procură de la fermieri, aşa cum se întâmplă în toate ţările europene şi chiar şi în Ucraina şi Rusia, o cantitate semnificativă de grâu la preţuri mai avantajoase, oferind astfel un sprijin producătorilor agricoli autohtoni”, a spus Alexandru Slusari.

„Aşadar, agricultorii au rămas singuri în faţa unui grup restrâns de companii, una dintre care, Trans-Oil, deţine poziţia dominantă pe piaţa cerealelor şi culturilor tehnice. Calculele arată că, la astfel de preţuri de achiziţii, fermierii care au obţinut mai puţin de 3,5 tone de grâu la hectar sunt în pierderi. Dar şi cei care vor recolta 4-4,5 tone la hectar vor avea rentabilitatea maximală de 10%, care exclude posibilitatea de dezvoltare”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

Precizăm că fermierii s-au confruntat cu aceeaşi problemă şi anul trecut când grâul era achiziţionat la cel mai mic preţ comparativ cu ţările vecine.