Când Moldova va depune cererea de aderare la UE?! Răspunsurile politicienilor moldoveni din 2010 încoace

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat recent că, coaliţia de guvernare speră că în 2018 Republica Moldova va fi pregătită pentru a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană, dar şi va fi eligibilă în acest sens. De altă parte, Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a refuzat să ofere un termen, făcând trimitere la „decizia suverană a statului” de a depune cererea, dar nu a împărtăşit optimismul lui Candu. Promisiunile de depunere a cererii însă continuă încă din timpul primei Alianţă pentru Integrare Europeană, fiind numite mai multe termene, dar aşa şi nu au mai ajuns a fi realizate, a observat jurnalistul Anatol Golea.

„Scriu un comentariu şi am decis să împrospătez memoria. În privinţa depunerii cererii de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Unele declaraţii ale politicienilor moldoveni sunt actuale mereu, la fel ca şi „anti-declaraţiile” acestora”, a scris jurnalistul pe pagina sa de Facebook.

Astfel, Anatolie Golea a adus câteva exemple, lăsând la latitudinea cititorului să facă concluziile.

12 noiembrie 2010. Premierul Vlad Filat: „În 2011 Moldova va depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ţara este pregătită pentru acest pas luând în considerare progresul atins în ultimul timp în procesul de desfăşurare a reformelor şi implementării în ţară a standardelor europene. Potrivit lui, pentru aderarea Moldovei la UE, sunt necesare un şir de etape, iar depunerea cerererii este prima dintre ele”.

13 iunie 2014. Prim-ministrul Iurie Leancă la un briefing comun cu Vlad Filat: „În scurt timp vom semna Acordul de Asociere, dar nu ne vom opri aici. Împreună cu preşedintele PLDM avem elaborat un plan riguros. Împreună cu colegii vom depune cererea de aderare la UE. Peste jumătate de an în ţară vor avea loc alegeri parlamentare. Aceasta va fi o adevărată luptă pentru viitorul nostru şi viitorul următoarelor generaţii, lupta în care se va decide cursul de dezvoltare a ţării noastre. Trebuie să ne descurcăm cu multe provocări. Acum este timpul să ne gândim la ceea ce se va întâmpla mai departe”.

13 iunie 2014. Preşedintele PLDM, Vlad Filat, la acelaşi briefing comun cu Iurie Leancă: „Cetăţenii trăiesc într-o ţară mai liberă decât acum cinci ani, dar mulţi dintre ei încă sunt nevoiţi să lupte pentru o viaţă mai bună, să lupte cu sărăcia şi şomajul. A venit timpul pentru un dialog naţional, pentru a analiza cum trebuie să fie aceste modificări şi să ne integrăm în UE”.

15 iunie 2014. Preşedintele PDM, Marian Lupu: „Oamenii în Moldova au obosit de declaraţii tari, deloc reale, despre cum într-un an-doi vom intra în componenţa UE. Uniunea Europeană a recomandat Moldovei să menţină o poziţie realistă. Noi nu trebuie să facem declaraţii frumoase, ci trebuie să muncim. Care este sensul să depunem cererea de aderare, dacă ştii că ea va fi respinsă? Noi facem PR sau ne ocupăm de lucruri serioase?!”.

26 aprilie 2016. Preşedintele PDM, Marian Lupu: „Moldova va depune cererea de aderare la UE în a doua jumătate a anului 2019. Cerea va fi depusă în aşa fel încât să asigurăm ţării şi statutul de candidat. În această perioadă vom munci pentru a pregăti condiţiile necesare şi a primi acest statut. Vom implementa prevederile Acordului de Asociere cu UE. Dacă Guvernul va munci în acelaşi ritm, în care lucrează din momentul învestirii, sunt convins că vom avea succes. (…). După ce au fost analizate toate posibilităţile noastre pentru 2016, 2017 şi 2018, am ajuns la ideea că în următorii trei ani noi vom putea sigura implementare prevederilor Acordului de Asociere în aşa măsură încât, deja în 2019, depunerea cererii va fi reală. (…). Cererea o vom depune în a doua jumătate a anului 2019, atunci când România va deţine Preşedinţia UE. Am discutat cu politicieni din cadrul Partidului Social Democrat din România, care este un mare prieten al Republicii Moldova. În 2019, vom avea un susţinător puternic”.

18 octombrie 2016. Candidatul PDM la funcţia de preşedinte, Marian Lupu, la prezentarea platformei sale electorale: „Principala mea sarcină în decursul mandatului de patru ani în funcţia de preşedinte va fi posibilitatea depunerii cererii oficiale pentru ca statul nostru să devină ţară candidat la aderarea în UE. Moldova va depune cererea de aderare la Uniunea Europeană până în 2020”.

7 iulie 2017. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, la emisiunea „Vineri cu Anatolie Golea”: „Este foarte important să depui cererea, dar şi mai important este ca ea să fie acceptată, ca noi însăşi să fim pregătiţi pentru aceasta. Eu cred că noi încă nu suntem pregătiţi pentru a fi membri ai UE. Dar noi suntem dispuşi să muncim serios pentru a face un lucru enorm chiar şi într-un an. Dacă vom păstra tempourile actuale, peste doi-trei ani vom fi pregătiţi. Sau, poate că, şi peste un an. Posibil, vom depune cererea de aderare la UE la finele anului 2018 sau în 2019, până la alegerile parlamentare sau imediat după ele. Totul depinde, în primul rând, de noi înşine. Este important nu doar de a depune cererea, dar este impotant ca ea să fie acceptată. Moldova va depune cererea de aderare la Uniunea Europeană atunci când va fi pregătită”.

„Seria de citate poate fi continuată”, a observat Anatolie Golea, întrebându-se totodată „la ce bun”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...