Deschiderea oficiului de legătură NATO la Chișinău a fost planificată pentru septembrie-octombrie

NATO Flag (Vector)

Deschiderea oficiului de legătură NATO la Chișinău a fost planificată pentru septembrie-octombrie, a menţionat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă directorul Centrului de Informare și Documentare NATO, Elena Mîrzac.

Potrivit ei, deşi inaugurarea oficiului era planificată pe 10 iulie, aceasta nu a avut loc din motive tehnice, pentru că toate construcțiile inginerești durează mai mult decât a fost planificat.

Faptul că avem deja această întâlnire a noii șefe a Biroului, Kristina Baleysite, cu speakerul Candu ne demonstrează că avem această susținere politică și susținerea conducerii noastre, deși acest acord a fost semnat încă pe 9 decembrie 2016”,a menţionat Elena Mîrzac.

Întrebată de ce încă mai există această teamă din partea unui segment important al populației din Republica Moldova faţă de NATO, Elena Mîrzac a menţionat că există atavisme din perioada sovietică, pentru că există televiziuni rusești și chiar o propagandă foarte puternică, pentru că acei care ar trebui să informeze, nu informează obiectiv.

Trebuie explicat și care este rolul NATO pentru asigurarea securității regionale și internaționale. Să explicăm și să contracarăm aceste stereotipuri și mituri”, a explicat aceasta.

În context, Elena Mîrzac a precizat că, colaborarea cu NATO nu este doar pe aspect politic și militar, există și aspecte umanitare.

Multe proiecte de la Academia de Științe, mai mult de 60 de proiecte, cercetări științifice, cum ar fi cercetarea cât este de contaminată apa potabilă sau diferite calamități naturale, sau pregătirea cetățenilor cum să contracareze aceste calamități naturale, sau pe moment avem un proiect în derulare cu depistarea antraxului, laboratoare. La fel în colaborare cu Ministerul Apărării și Ministerul Sănătății laboratoare pentru depistarea diferitelor chimicale sau bacterii; sau telemedicina în care poate fi acordat un ajutor urgent unui cetățean care se află într-o zonă de calamitate“, a adăugat ea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.