08:27:18 24.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE // Condițiile pentru acordarea celor 100 de milioane de euro R. Moldova sunt cele mai DURE din istoria UE și, pentru PRIMA dată, de ordin politic

Politică 12.07.2017 11:31 Vizualizări2904 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Condițiile pentru acordarea celor 100 de milioane de euro R. Moldova sunt cele mai DURE din istoria UE și, pentru PRIMA dată, de ordin politic


R. Moldova mai bate „un record”. Cele 30 de condiții pe care trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea UE sunt destul de dure și, pentru prima dată, ajutorul este condiționat politic și vizează procesele democratice dintr-un stat.

Declarația îi aparține șefului Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, care adaugă faptul că autoritățile europene vor evalua îndeplinirea condițiilor înainte de alocarea fiecărei tranșe și este „decizia suverană” a UE dacă să trimită sau nu banii în R. Moldova.

„Cele 30 de condiții pentru a obține fiecare tranșă din asistența macrofinanciară sunt dure. Este pentru prima dată, din câte țin eu minte, când condițiile unui ajutor financiar sunt de ordin politic. Vom monitoriza ce se întâmplă și acum, și în septembrie, vom analiza și vom trage concluzii. Din partea noastră, a UE, recomandările sunt foarte clare și este decizia noastră suverană să luăm decizii. Este prea devreme să spunem cum vom acționa, în cazul în care condițiile nu vor fi îndeplinite, dar noi urmărim foarte atent ce se întâmplă”, a declarat Pirkka Tapiola, ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la „TV 8”.

Menționăm că Bruxelles-ul a luat decizia de a acorda cele 100 de milioane de euro R. Moldova, 40 de milioane dintre care în calitate de grant, la începutul lunii iulie curent, după o amânare de aproape două luni. Amânarea a fost determinată de intenția autorităților de la Chișinău de a schimba sistemul electoral, lucru nerecomandat de Comisia de la Veneția.

Ajutorul, care va fi acordat în tranșe, este însoțit de o serie de condiții, UE solicitând Chișinăului aplicarea de reforme în sectorul financiar și în gestionarea finanțelor publice, dar și garanții în ce privește respectarea statului de drept, a drepturilor omului, a independenței justiției și a multipartidismului.

Prima tranșă din acest ajutor ar urma să vină în R. Moldova la finele anului curent.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md