18:39:08 23.04.2024
Stiri

Deputat: Din cauza „deranjului de critici" din partea ONG-urilor, guvernarea alege să TORPILEZE relațiile cu UE și SUA

Politică 12.07.2017 10:20 Vizualizări1914 Autor: Ziarul National
Deputat: Din cauza „deranjului de critici


Actuala guvernare încearcă să instituie un control asupra organizațiilor neguvernamentale prin inițiativa ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, de a reglementa activitatea ONG-urilor, astfel încât acestea „să nu desfășoare acțiuni politice din contul finanțărilor externe”.

De această părere este deputatul liberal-democrat, Vadim Pistrinciuc, care spune că, astfel, actuala guvernare ar încerca să torpileze relațiile cu partenerii de dezvoltare ai R. Moldova.

„Se încearcă instituirea controlului organizațiilor neguvernamentale. Nu vor avea dreptul să critice legi, reforme, politici (în niciun domeniu, că toate au tangență cu politicul). Doar să laude și să contribuie. Guvernarea uită că aceste organizații sunt finanțate din fonduri europene și din SUA. Aceste interdicții se răsfrâng, astfel, asupra UE și SUA, care sunt marii donatori ai societății civile. Apropo, ei au regulile lor de afiliere sau critică politică. Vor curge argumente la unele tv cât de dușmană a integrării europene e societatea civilă. Uitând că vor da anume în partenerii europeni și americani. Chiar și actuala guvernare, exponenți ai acesteia au beneficiat de multe programe de dezvoltare a democrației, asistență pe elaborare de politici”, comentează inițiativa Vadim Pistrinciuc.

CITIȚI și DECLARAȚIE // Tentativa de a LIMITA finanțarea din exterior a ONG-urilor pune în pericol funcționarea democrației în R. Moldova

Deputatul remarcă faptul că cei de la guvernare, care declară drept prioritate a politicii integrarea europeană, aleg să aplice legislația din Rusia și Belarus în acest domeniu.

„Doar aceste țări au așa restricții. Noi nu sunem nici una, nici alta. Ungaria e țară membră UE, ONG-urile vor fi protejate de legislația comunitară. Din cauza „deranjului de critici" din partea ONG-urilor, guvernarea alege să torpileze relațiile cu partenerii de dezvoltare, sugerându-le direct cu aceste prevederi că: aveți dreptul să dați, dar nu să criticați. Din păcate, efectele vor fi dure, nu știu dacă își dau ei seama sau nu. Ei mai adaugă un val peste marea de dovezi că la noi doar se vorbește despre valori europene și democrație, dar se face ca în Est - verticală, autoritarism. Gata cu intergarea europeană?”, întreabă retoric Vadim Pistrinciuc.

Menționăm că mai multe organizații ale societății civile au organizat, recent, în fața Parlamentului, proteste împotriva schimbării sistemului electoral, promovată de democrați și socialiști.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md