Situaţia cea mai gravă se înregistra la sfârşitul zilei de marţi în localităţile situate în apropierea parcului naţional al vulcanului Vezuviu, unde incendiul se întindea pe o zonă de 2 km, cu flăcări foarte înalte, câteva restaurante şi locuinţe fiind evacuate.

Întreaga zi o coloană de fum care se ridica din vârful vulcanului a fost vizibilă în toată regiunea golfului Napoli.

Potrivit agenţiei italiene Agi, procurorul din localitatea balneară Torre Annunziata, situată la poalele Vezuviului şi alături de ruinele Pompei), a deschis o anchetă pentru a determina originea exactă a incendiilor.

Centrul operaţional de protecţie civilă a efectuat marţi 37 de operaţiuni de dispersare de apă, majoritatea în Sicilia, cu ajutorul unor avioane Canadair şi a unor elicoptere.

La Messina, în extremitatea de nord-est a Siciliei, oraş încercuit de incendii care a fost nevoită să evacueze locuinţe şi o universitate luni, situaţia s-a ameliorat în mod clar marţi. Flăcările au devastat 2.000 de hectare cultivate cu măslini şi viţă de vie.

Zona Gargano, un promontoriu care intră în Marea Adriatică în regiunea Apulia (sud), este şi ea afectată de incendii de luni. Situaţia părea a fi adusă sub control marţi, dar focul s-a răspândit şi în alte zone din cauza vântului, a indicat protecţia civilă.