02:05:20 20.04.2024
Stiri

INCREDIBIL // Carburant pe bază de whisky

Actualitate 11.07.2017 19:04 Vizualizări3803 Autor: Ziarul National


INCREDIBIL // Carburant pe bază de whisky sursa: google.ro

Este bine știut faptul că alcoolul și automobilele nu fac casă bună, dar nu și atunci când alcoolul este consumat de ... mașină. A dovedit-o un om de știință scoțian care s-a urcat la volanul unui autoturism alimentat cu combustibil bio obținut din reziduurile rămase după distilarea whisky-ului.

Carburantul respectiv a fost produs de compania Celtic Renewables din Edinburgh, care a pus la punct un proces de fabricare a unui biocombustibil produs din malț — boabe de orz înmuiate în apă pentru a facilita procesul de fermentare în producția de whisky — și borhot, lichidul rămas după distilare, reziduuri care în mod obișnuit sunt aruncate.

Procesul, conceput inițial în Marea Britanie la începutul secolului trecut pentru a produce acetonă pentru explozibilii folosiți în Primul Război Mondial, a fost eliminat treptat în anii 1960 ca urmare a concurenței din industria petrochimică.

Președintele Celtic Renewables, Martin Tangney, declara în 2015 că vizează reluarea acestui proces „într-un context modern, care ne permite să folosim resturile din industria de whisky pentru a crea o sursă de combustibil care contribuie la un viitor cu emisii reduse de carbon, pe care toți îl dorim”.

Celtic Renewables a produs primele eșantioane de bio-butanol obținut din reziduurile producției de whisky în februarie 2015, conform BBC.

Săptămâna trecută, Martin Tangney, care este și directorul Centrului de cercetare a combustibililor bio din cadrul Universității Napier din Edinburgh, i-a demonstrat eficiența conducând în jurul parcului universitar o mașină închiriată alimentată cu acest carburant.

Față de alți biocombustibili, butanolul are avantajul că poate fi amestecat cu benzină în proporție de până la 15% fără a necesita modificări ale motorului. Tangney a spus că dorința de a gestiona eficient resursele l-a inspirat să dezvolte proiectul.

Cu ajutorul mai multor milioane de lire sterline, sprijin de finanțare de la guvernul scoțian și alți investitori, compania intenționează să deschidă o fabrică în 2018 care să producă 500.000 de litri pe an din acest combustibil, scrie Reuters.

Cu materia primă disponibilă în întreaga Scoție, Tangney estimează că ar putea produce în cele din urmă 50 de milioane de litri de biocombustibil în fiecare an.

Sursa: agerpres.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md