10:57:12 25.04.2024
Stiri

VIOLENȚĂ în familie: Peste 600 de bărbați din R. Moldova au fost ÎNDEPĂRTAȚI de soții, copii sau concubine în ultimele aproape patru luni

Social 11.07.2017 16:00 Vizualizări1046 Autor: Ziarul National


VIOLENȚĂ în familie: Peste 600 de bărbați din R. Moldova au fost ÎNDEPĂRTAȚI de soții, copii sau concubine în ultimele aproape patru luni
Poză simbol

Poliția din R. Moldova a emis, din 16 martie până în prezent, 689 de ordine de restricție de urgență pentru a scoate imediat agresorul din familie, ca măsură de prevenire sau în urma unui act de violență asupra membrilor familiei.

Violența în familie continuă a fi o infracțiune frecvent întâlnită în R. Moldova, iar odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la legislație, pedepsele pentru agresori au fost înăsprite, iar măsurile de protecție a victimelor, mai sigure.

De exemplu, un bărbat din raionul Ștefan Vodă care și-a snopit în bătaie soția a primit, pe 17 martie curent, ordin de restricție de urgență, iar peste o săptămână - și a fost emisă și ordonanța de protecție pe numele victimei. Agresorul a fost referit justiției, iar la 23 iunie curent a fost condamnat la 6 ani privațiune de libertate.

Potrivit noii legislații, pentru actele de violență soldate cu vătămarea neînsemnată a integrității corporale, agresorul nu mai are alternativa de achita doar o amendă, în privința acestuia fiind aplicat arestul pe o perioadă până la 15 zile sau pedeapsa cu muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore. Împăcarea victimei cu agresorul este inadmisibilă în aceste cazuri.

De asemenea, victima poate mult mai ușor să beneficieze de măsuri de protecție și să-i fie acordată asistența juridică garantată de stat. Declaraţia independentă a victimei este suficientă pentru emiterea ordonanţei de protecţie, fapt ce simplifică procedura de obținere a măsurilor de protecție.

Datele Poliției mai arată că, în ultimele patru luni, 367 de victime au fost asistate în vederea emiterii ordonanței de protecție în procedură civilă de către instanțele judecătorești.

În prima jumătate a anului curent, în R. Moldova au fost înregistrate peste 1 200 cazuri de violență în familie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md