Amnesty International acuză Procuratura că încearcă să-i intimideze și să îi descalifice profesional

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Amnesty International se declară revoltată de tentativa Procuraturii Generale de intimidare a Mișcării Amnesty International și de încercare de descalificare profesională a expertizelor emise de AI, după ce Procuratura Generală a organizat un eveniment, prin care a „mascat o execuție publică”, anunțând în agendă o eventuală propunere de fortificare a colaborării dintre Procuratura Generală și Mișcarea Amnesty International.

„Considerăm impropriu pentru Procuratura Generală inițierea unor asemenea discuții, ea fiind întâi de toate, un organ de urmărire penală și nu unul de expertizare a comunicatelor și rapoartelor privind drepturile și libertățile omului în Republica Moldova. Credem că o discuție privind o eventuală analiză a situației Drepturilor Omului în RM și, în particular, a dosarului Petrenco, ar putea fi admisă în Comisia Parlamentară pentru DO”, se arată într-un comunicat remis de organizaţie.

În context, aceştia condamnă în mod categoric acțiunea Procuraturii Generale întreprinse împotriva Amnesty International și o înscriu într-un șir de acțiuni ale autorităților moldovene împotriva ONG-urilor.

Reprezentanții Amnesty International cer societății civile din Republica Moldova și organismelor internaționale să ia act de acțiunile Procuraturii Generale și să se solidarizeze împotriva autorităților politice ale țării, care încearcă să monopolizeze toate domeniile vieții sociale, economice și politice ale țării.

Amnesty International face referire la faptul că, la 30 iunie curent a luat atitudine privind dispozitivul sentinței pe dosarul Petrenco. Prin dosarul nominalizat au fost încălcate stipulările Hotărârii Curții Constituționale a RM Nr. 3 din 23.02.2016 privind excepţia de neconstituţionalitate a alineatelor (3), (5), (8) şi (9) ale articolului 186 din Codul de procedură penală (sesizarea nr. 7g/2016) și Hotărîrea Curții Constituționale Nr. 12 din 14.05.2015 privind excepţia de neconstituţionalitate a articolului 287 alin. (1) din Codul de procedură penală (sesizarea nr. 15g/2015).

Cât privește pretinsa eroare a interpretării „greșite a gravității dosarului sus-menționat” din comunicatul de mai sus, art. 285 din Codul penal (dezordini în masa) presupune să fie prezentă o latură obiectivă foarte întemeiată, și anume: incendierea proprietății publice sau private, distrugeri în masa, violențe huliganice agravante în timpul protestelor etc.

Mai mult, interzicerea de a participa la acțiuni publice, potrivit deciziei Tribunalului Internațional de la Nuremberg, este restricționat doar în 3 cazuri: a) discursuri de ură, b) discursuri rasiste, c) discursuri naziste. Ceea ce nu este cazul în speță.

„În ceea ce privește solicitarea Procuraturii Generale de a consulta Rapoartele AI, înainte ca acestea să fie emise, și care includ analiza situației Drepturilor Omului în peste 150 de țări ale lumii, și sunt realizate de aproape 60 de ani de mișcarea internațională pentru Drepturile Omului, și sunt perfectate de experți internaționali în domeniul Drepturilor Omului, acestea sunt documentate din primele surse și conțin doar informații directe din diverse Rapoarte ale Mecanismelor Internaționale și ale partenerilor internaționali de dezvoltare din lume”, spun reprezentanţii Amnesty International.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...