Moldovenii din străinătate se pot înregistra prealabil pentru referendumul consultativ din 24 septembrie!

Comisia Electorală Centrală a anunţat că începând de astăzi, 11 iulie, cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua referendumului republican consultativ, stabilit pentru data de 24 septembrie, se pot înregistra prealabil.

Astfel, cetățenii moldoveni sunt invitați să se înregistreze prin intermediul paginii web www.alegator.md sau prin depunerea unei sau mai multor cereri scrise, la misiunea diplomatică și/sau oficiul consular al Republicii Moldova din țara respectivă și/sau la Comisia Electorală Centrală.

Formularul on-line se completează pentru o singură persoană, iar cererile scrise pot fi semnate și de mai multe persoane. Ulterior, alegătorul, care s-a înregistrat prin intermediul paginii web, va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă la adresa de e-mail pe care a indicat-o în formular. Termenul limită de înregistrare prealabilă pentru referendumul republican consultativ din 24 septembrie este 9 august 2017.

Cetățenii care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiaţi din lista electorală de bază de la locul de domiciliu din Republica Moldova. Această radiere va fi valabilă doar pentru referendumul republican consultativ din anul curent.

După finalizarea perioadei de înregistrare, informația privind numărul de cetățeni care s-au înregistrat prealabil pentru a-și exercita votul în străinătate, va fi transmisă de către CEC Guvernului Republicii Moldova pentru luarea deciziei asupra numărului secțiilor de votare suplimentare, deschise în afara misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

Datele colectate în urma înregistrării prealabile vor fi prelucrate exclusiv pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Înregistrarea prealabilă va permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării în ziua alegerilor, pentru constituirea secţiilor de votare suplimentare în străinătate, de asemenea va servi la întocmirea listei electorale a cetăţenilor care vor vota în raza secţiilor de votare respective și la stabilirea numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestor secţii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.