Șapte țări europene care oferă educație gratuită în colegii și universități

RB7IEMA2PS
Foto: Stephen Bergin

Taxele pentru studii de calitate sunt într-o continuă creștere, prin urmare nu toți doritorii își pot continua instruirea în domeniile care le trezesc interes. Pentru dornicii să obțină o diplomă recunoscută în întreaga lume fără a da faliment, șapte țări din Europa propun educație gratuită la treptele de după gimnaziu. Unele instituții au programe gratuite de studii pentru absolvenții de pe întreg globul, altele doar pentru rezidenții UE. Cu toate acestea, taxele de instruire cu siguranță nu te vor falimenta.

Urmează să prezentăm lista celor șapte țări europene care oferă cursuri gratuite la etapele post gimnaziale.

#Estonia

Photo Credit: citi.io
Photo Credit: citi.io

Estonia este localizată în Europa de Nord, unde se învecinează cu Rusia, Letonia, Golful Finlandei și la Est cu Lacul Peipus. Studiile în Estonia atrag absolvenții din străinătate prin programele gratuite de instruire. Unele universități oferă programe de masterat și licență fără bani, iar studiile la doctorat sunt absolut gratuite indiferent de domeniul solicitat. Pentru a vă înscrie în programele oferite de Estonia este necesar să contactați preventiv instituțiile în cadrul cărora doriți să beneficiați de cursuri.

#Regatul Danemarcei

Photo Credit: lesechos-congobrazza.com
Photo Credit: lesechos-congobrazza.com

Regatul Danemarcei este un stat suveran din Europa de Nord, având și două teritorii autonome constituente de peste mări, care fac parte integrantă din regat: Insulele Feroe în Atlanticul de Nord și Groenlanda în America de Nord. Programul de învățământ superior din Danemarca oferă învățământ superior gratuit rezidenților din UE/ SEE și Elveția. Studenții din alte țări trebuie să-și asigure taxele de școlarizare. Cu toate acestea, dacă intenționați să participați la un program de schimb în Danemarca, veți obține studii gratuite și o diploma recunoscută la nivel internațional.

#Finlanda

Photo Credit: rrp.ro
Photo Credit: rrp.ro

Republica Finlanda este o altă țară situată în partea de nord a Europei, care oferă educație gratuită. Pentru toți studenții din UE / SEE care se înscriu la un colegiu din Finlanda, sau la universitățile publice, taxele de instruire sunt gratuite. Toți ceilalți studenți de pe tot globul vor plăti doar taxa de școlarizare. Dacă doriți să obțineți diploma de doctorant într-o universitate publică din Finlanda, nu vi se va cere să plătiți.

#Regatul Norvegiei

Photo Credit: travelfar.it
Photo Credit: travelfar.it

În Regatul Norvegiei, educația în toate universitățile de stat este gratuită. Nu există restricții, indiferent de nivelul pe care îl studiați, iar toți elevii din întreaga lume au acces la educație gratuită. Cu toate acestea, studenții urmează să plătească o taxă de semestru între 300-600 NOK (35-72USD), taxa oferă acces la multe beneficii, iar dacă nu este achitată nu puteți sta la examenele de la finele fiecărui semestru.

#Republica Slovacă

Photo Credit: cs.m.wikipedia.org
Photo Credit: cs.m.wikipedia.org

Republica Slovacă este un stat din Europa Centrală, care se învecinează cu Cehia, Polonia, Ungaria, Austria și Ucraina. Majoritatea universităților din Republica Slovacă sunt universități de stat care oferă programe gratuite de educație. Indiferent de locul de proveniență, studierea la orice universitate slovacă nu ar trebui să fie o problemă. Cu toate acestea, există o limitare pentru studenții internaționali, dacă studiați o durată mai mare decât cea normală, veți fi obligat să plătiți 1400 EUR pe an.

#Slovenia

Photo Credit: uni-lj.si
Photo Credit: uni-lj.si

Slovenia este o țară în Europa Centrală care se învecinează cu Croația, Ungaria, Austria și Italia. Universitățile din Slovenia acceptă studenți din toate regiunile lumii. Totuși pentru a putea obține o diplomă acolo, ați putea plăti în funcție de proveniența pe care o aveți. Toți cetățenii din Slovenia și rezidenții Uniunii Europene nu plătesc un ban pentru educație, ceilalți studenți, dacă nu obțin burse, sunt nevoiți să achite în totalitate taxele de instruire.

#Republica Turcia

Photo Credit: tr.wikipedia.org
Photo Credit: tr.wikipedia.org

Republica Turcia  este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia de Sud-Vest (peninsula Anatolia) și 3% în Europa (peninsula Balcanică). Turcia este o altă țară care oferă un grad de colegiu gratuit, în funcție de programul universitar și de originea studentului. Pentru absolvenți, toate universitățile de stat oferă educație gratuită dacă aceștia pot promova examenele universitare cu un scor excelent pentru GPA. Pe lângă aceasta, puteți deveni student în Turcia și contra unei taxe care variază între 500 și 2 000 de dolari pe an.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente