Dodon către Hahn: Voi iniția audieri ample. Cetățenii trebuie să cunoască unde și cum au fost cheltuiți banii acordaţi RM

Preşedintele Igor Dodon a avut astăzi o întrevedere cu Johannes Hahn, comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, în cadrul căreia l-a anunţat că în toamna acestui an va iniția audieri ample, inclusiv parlamentare la subiectul asistenței financiare și tehnice acordate Republicii Moldova în ultimii ani.

Cetățenii Republicii Moldova trebuie să cunoască unde și cum au fost cheltuiți banii”, a declarat Igor Dodon.

Şeful statului a menţionat, cu referitor la asistența financiară acordată de UE Republicii Moldova, că acest sprijin trebuie să fie monitorizat strict, “astfel încât banii să fie utilizați conform destinației, să aibă un impact pozitiv asupra cetățenilor și să nu poarte un caracter geopolitic”.

“Guvernarea trebuie să realizeze reforme și nu să șantajeze politic sau geopolitic. În această ordine de idei am transmis mesajul că pledez pentru transparență și că în toamna acestui an voi iniția audieri ample“, a menţionat Igor Dodon.

Preşedintele a mulțumit pentru sprijinul UE acordat în realizarea unor proiecte și programe în țara noastră, în special celor de infrastructură, dar și celor culturale și de mobilitate, destinate cetățenilor RM și, în special, tinerilor. De asemenea a mulțumit pentru acordarea Republicii Moldova regimului liberalizat de vize.

“Moldova este interesată pentru un dialog eficient cu partenerii săi din Vest, pentru extinderea relațiilor de colaborare în toate domeniile de interes reciproc”, a adăugat oficialul.

Un subiect aparte l-a constituit modificările în sistemul electoral. Igor Dodon a reiterat că Preşedinţia şi fracţiunea parlamentară a socialiştilor au o poziţie fermă şi vor insista pe aprobarea proiectului votului mixt. “Da, se va ține cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneția, dar nu și de cele cu caracter politic“, a spus Igor Dodon.

Relațiile cu Uniunea Europeană trebuie să fie în interesul Moldovei. Noi nu trebuie să prietenim cu cineva împotriva cuiva. Relațiile cu UE nu trebuie să fie în detrimentul relațiilor bune cu Federația Rusă. Moldova trebuie să aibă relații bune și cu Estul și cu Vestul“, a adăugat şeful statului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.