O nouă bombă cu ceas: Două puteri nucleare rivale au escaladat conflictul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tensiunile între India şi Pakistan, cele două puteri nucleare rivale care îşi revendică regiunea Caşmir, escaladează din nou. Mii de persoane au fugit din cauza bombordamentelor.

Mii de persoane şi-au părăsit locuinţele din partea pakistaneză a Caşmirului în ultimele săptămâni, au anunţat autorităţile locale, după o escaladare a tensiunilor între India şi Pakistan, marcate de tiruri de rachete recurente de-a lungul frontierei, informează marţi AFP.

Potrivit autorităţilor pakistaneze, în jur de 3.000 de civili şi-au părăsit satele de lângă oraşul Abbaspur nu departe de Linia de Control (LoC), frontiera de facto în această regiune contestată, după bombardamente intense întreprinse de trupele indiene în ultimele săptămâni.

Potrivit lui Sajid Hussain, înalt responsabil în administraţia acestei zone, majoritatea refugiaţilor vin din patru sate de frontieră, printre cele mai afectate.

„Suntem în curs de înregistrare a acestor refugiaţi”, a declarat Hussain, adăugând că mulţi dintre ei s-au instalat la apropiaţi ai lor, în timp ce în jur de 50 de familii sunt găzduite în clădiri guvernamentale.

Un locuitor în vârstă al unui sat apropiat de LoC, Muhammad Saiddique, a declarat pentru AFP că aproape 80% dintre săteni au fugit.

Cel puţin şase persoane au fost ucise şi peste 20 au fost rănite în ultimele două săptămâni în sectorul Abbaspur, în cel mai recent val de ciocniri frontaliere, potrivit Agerpres.

Caşmirul, divizat din 1947 între India şi Pakistan, este una dintre cele mai militarizate zone din lume, marcată de o lungă serie de conflicte.

Cele două puteri nucleare rivale îşi revendică ambele toată această regiune montană bogată în apă şi s-au înfruntat de două ori pe marginea acestei probleme.

Această escaladare a tensiunilor frontaliere intervine în contextul în care în partea indiană a Caşmirului au avut loc din nou ciocniri între forţele guvernamentale şi protestatari înarmaţi cu pietre, cu ocazia primei aniversări de la moartea unui lider separatist foarte popular.

Burhan Wani, un lider carismatic de 23 de ani foarte urmărit pe reţelele sociale, a fost ucis de forţele indiene în urmă cu un an, ceea ce a generat manifestaţii antiguvernamentale soldate uneori cu victime.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...