"Slovenia devine o ţară de destinaţie pentru majoritatea migranţilor care îşi caută azil, iar autorităţile ar trebui să îmbunătăţească calitatea serviciilor pe care le pun la dispoziţie, inclusiv prin scurtarea duratei procedurilor de obţinere a azilului", a declarat marţi Nils Muiznieks, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, într-un raport referitor la Slovenia.

Potrivit datelor Ministerului de Interne din Slovenia, o procedură standard de obţinere a azilului durează de obicei aproximativ şapte luni, dar ea poate ajunge, în unele cazuri, la peste un an. În ultimul an Slovenia a primit aproximativ 1308 cereri de azil.

Slovenia a suferit presiuni publice la fel ca state vecine, precum Ungaria şi Austria în vederea înăspririi restricţiilor vamale. În ianuarie, Parlamentul din Slovenia a adoptat o legislaţie care ar permite autorităţilor să închidă graniţele migranţilor ori de cîte ori parlamentarii ar considera că acest lucru este necesar pentru securitatea naţională. Legea nu a fost însă invocată până în prezent.