Manifestaţia opoziţiei a fost organizată pentru a înfrunta marşul lunar condus de Jaroslaw Kaczynski în comemorarea prăbuşirii avionului prezidenţial, în 2010, la Smolensk, în Rusia, unde fratele său, preşedintele Lech Kaczynski, şi-a pierdut viaţa alături de alte 95 de persoane.

Pentru adversarii lor, aceste marşuri lunare, precedate de o liturghie, sunt utilizate de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului la putere, pentru a-şi mobiliza simpatizanţii şi a-i ataca pe adversarii săi politici. 

Manifestanţii anti-Kaczynski, înconjuraţi de un numeros dispozitiv poliţienesc, au scandat "Lech Walesa, libertate, egalitate, democraţie" şi au decorat cu trandafiri albi, simbolul lor, gardurile care protejau maşinile forţelor de ordine.

"Puterii îi este teamă, a pus un gard între ea şi cetăţeni", a declarat fostul opozant anticomunist Wladyslaw Frasyniuk, coleg de luptă al lui Lech Walesa, într-o aluzie la solidele barierele metalice instalate pe mai multe sute de metri pe artera care duce spre palatul prezidenţial şi păzită de un important dispozitiv poliţienesc. 

Wladyslaw Frasyniuk, a fost târât de mâini şi de picioare de poliţie în cursul unei manifestaţii similare în urmă cu o lună, în timp ce încerca, împreună cu alte persoane, să blocheze trecerea coloanei conduse de Jaroslaw Kaczynski.

Înainte ca marşul pentru Smolensk să înceapă, manifestanţii opoziţiei au părăsit piaţa unde se adunaseră, scandând "îi lăsăm poliţiei" la adresa participanţilor la respectivul marş. 

Pe întreg traseul acestei defilări, persoanele aflate în spatele barierelor metalice au scandat numele lui Lech Walesa şi "Vom câştiga!".

În ce îl priveşte, în discursul său tradiţional, Jaroslaw Kaczynski şi-a mobilizat susţinătorii declarând că "nu putem ezita, nu putem abandona drumul pe care mergem, cel al reconstrucţiei democraţiei poloneze".