Zeci de mii de persoane evacuate din calea incendiilor de pădure din vestul Canadei. Autorităţile au raportat peste 260 de focare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zeci de mii de persoane au fost evacuate luni din Columbia Britanică, la trei zile după ce starea de urgență a fost declarată din cauza câtorva sute de incendii de pădure care au devastat această provincie din vestul Canadei, informează AFP.

După trei săptămâni de secetă și vânturi violente care au împins incendiile spre așezări umane, mai multe orașe din regiunea platoului Fraser, în centrul provinciei, au fost evacuate, obligând astfel circa 10.000 de persoane să se îndrepte spre șosele și să părăsească zona la începutul weekendului trecut, potrivit Centrului de coordonare al pompierilor, citat de televiziunea canadiană CBC.

„Peste 140 de incendii au fost raportate vineri, aproape 100 sâmbătă”, a declarat Kevin Skrepnek, purtător de cuvânt al acelui centru, intervievat de CBC. „Din păcate, ne așteptăm la căldură și secetă în zilele următoare”, a adăugat el.

Cele 240 de incendii de pădure ardeau încă duminică seară, iar alte 27 au fost declarate în aceeași zi, au precizat autoritățile.

Locuitorii care fug din calea flăcărilor, deosebit de violente, din regiunile Kamloops și Cariboo, se îndreaptă spre orașul Prince Georges, spre nord, unde școlile au fost transformate în centre de primire pentru persoanele evacuate.

Câteva sute de pompieri au venit din provinciile învecinate și au fost trimiși pentru a întări brigăzile locale de pompieri care luptă cu incendiile.

Duminică, ministrul siguranței publice a anunțat că a aprobat un plan de ajutor federal, care se va adăuga fondurilor de 100 de milioane de dolari canadieni (68 de milioane de euro) promise de guvernul provinciei Columbia Britanică în sprijinul victimelor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...