(Galerie Foto) Londra nevăzută. Orașul fantomă care va fi readus la viață printr-o investiție impresionantă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dintre toate locurile abandonate din Londra, nici unul nu este mai fascinant decât Silvertown, un fost izolat industrial din estul râului Lea, în cartierul Newham. Până de curând, a fost singurul loc din Londra care putea fi identificat după… miros. Aceasta din cauza mirosului dulceag de zahăr care plutește în aer, lăsat de puținele instalații industriale rămase din zonă.

Situat la est de râul Lea, Silvertown se află în imediata apropiere a Tamisei. În secolul al XIX-lea, zona a devenit parte a Londrei ca parte a parohiei Essex din West Ham.

Charles Dickens l-a descris ca pe „un loc de refugiu pentru unitățile comerciale, aflate la ieșirea din oraș, și a cazanelor de petrol, ghintuitorilor, a producătorilor de vopseluri și cerneală pentru imprimante și altele asemenea”, citează CNN.

Transformat în ultimele două secole într-un centru industrial, grație unui industriaș al textilelor – Samuel Winkworth Silver – după care a și fost redenumit, zona a devenit foarte căutată, în special pentru clasa muncitoare. Dar progresul nu a durat prea mult.

În 1917, o explozie care a avut loc la fabrica Brunner Mond, folosită pentru producția de TNT în timpul Primului Război Mondial, a ucis 73 de persoane, a rănit mai mult de 400 și a distrus 900 de clădiri. Deși a supraviețuit atacurilor germane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a dat semne de revenire, declinul a fost iminent. În mare parte, din cauza industrializării și al fabricilor de tot soiul, care au umplut aerul cu un miros din ce în ce mai greu de suportat. La începutul anilor ‘80, acestea s-au închis, iar rata șomajului a crescut exponențial.

Tot ceea ce a rămas deschis a fost un număr mic de magazine, care abia reușeau să se mențină, și o stație de cale ferată puțin utilizată, în cele din urmă închisă în 2006. Însă acum, acest loc înregistrează o renaștere spectaculoasă: în 2015, Consiliul Newham a aprobat o sumă de 3,5 miliarde lire sterline (5.3 miliarde dolari) pentru un plan de reabilitare condus de Silvertown Partnership, o coaliție formată din doi dezvoltatori de proprietăți și o bancă de investiții. Regenerarea va însemna o serie de locuințe noi și o creștere a locurilor de muncă.

11 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...