Doar 575 261 persoane locuiesc în apartamente, restul la casă. Care sunt raioanele cu concentrarea cea mai mare de apartamente în Moldova?

1009fa42f39e7947f71354861c98febc9e01c31d
Foto: novostroi.makler.md

Atunci când persoanele aleg să trăiască într-un apartament dintr-un bloc în jurul acestor blocuri se dezvoltă infrastructura de servicii pentru necesitățile locuitorilor (parcări, farmacii, magazine, bănci, etc). De asemenea, în astfel de blocuri este asigurat accesul la apă potabilă, canalizare, Internet, electricitate, gaz. Astfel, mai multe cazuri ne demonstrează că în jurul blocurilor de locuit se înregistrează dezvoltarea infrastructurii, care contribuie și la creșterea economică. Echipa #diez a încercat să urmărească acest fenomen analizând datele Recensământului din 2014.

Din totalul de 2,804,801 persoane recenzate în 2014, 575,261 trăiesc în apartamente (20,5% din populație), din care  388,983 (67,6%) locuiesc în municipiul Chișinău și municipiul Bălți.

Celelalte 32% din populația care trăiesc în apartamente sunt distribuite în top 5 raioane: Ungheni, Cahul, UTA Găgăuzia, Soroca și Orhei. Iar pe ultimele poziții s-ar situa: Nisporeni, Șoldănești și Dubăsari.

De asemenea, în Republica Moldova în 2014 existau 270,033 apartamente ocupate. La media pe republică ar reieși că aproximativ 2 persoane locuiesc într-un apartament.

Din totalul de apartamente ocupate, 72% se află în municipiile Chișinău și Bălți. Astfel în raioane există doar 74.588 apartamente (27,6% din total). Până a compara media per raion, să vedem cum arată topul raioanelor cu cele mai multe apartamente.

La fel ca în topul privind numărul persoanelor care locuiesc în apartamente, cele mai multe se găsesc la: Ungheni, Cahul, UTA Găgăuzia, Soroca și Orhei. Iar în coada clasamentului sunt: Nisporeni, Șoldănești și Dubăsari.

Echipa #diez a încercat să analizeze care sunt regiunile din Moldova unde într-un apartament locuiesc cele mai multe persoane.

Dacă media pe republică este de aproximativ 2 persoane într-un apartament, atunci în raioanele Anenii Noi, Cantemir, Taraclia, Ialoveni și Strășeni, în medie sunt câte 3 persoane per apartament.

Regiunile cu cea mai mică medie sunt: Leova cu 1,5 persoane per apartament și mun. Chișinău – 1,9 persoane.

Dacă excludem municipiile Chișinău și Bălți, care au cea mai mare concentrație de apartamente, media pe țară este de 2,5 persoane per apartament.

Din aceste date putem spune că în apartamente locuiesc mai mult persoane singure, cupluri/familii tinere (care au sau nu  un copil) și familii care aleg să aibă un copil. Un alt fenomen întâlnit la Chișinău este că în multe apartamente locuiesc tineri ale căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare și au investit un anumit capital în procurarea unui apartament în capitală.

Acest articol a fost elaborat cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova (SDC) și UNFPA, Fondul ONU pentru Populație în Moldova, și nu prezintă în mod necesar punctul de vedere al SDC, UNFPA, al Organizației Națiunilor Unite, sau oricare din organizațiile sale afiliate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente