Ce trebuie să facă R. Moldova pentru ca laptele autohton să ajungă pe piața UE
R. Moldova trebuie să implementeze, până în anul 2020 circa 240 de directive și regulamente europene din domeniul sanitar și fitosanitar, așa cum s-a angajat atunci când a semnat Acordul de Asociere UE-Republica Moldova.
Aproximarea legislației sanitare și fitosanitare vizează în mod nemijlocit sectorul producției laptelui. Având însă în vedere natura produselor lactate, se așteaptă ca regulile privind siguranța alimentelor să reprezinte o adevărată provocare atunci când vine vorba de armonizarea legislației interne cu legislația europeană și, în special, cu implementarea efectivă a acesteia.
Potrivit unei analize a Centrului „Expert-Grup”, situația actuală din sectorul lactatelor din R. Moldova este complexă și dinamică. Sectorul se confruntă cu presiuni concurențiale crescânde pe plan extern, o diversitate sporită de produse disponibile la raft, costuri de producție în creștere, în special în sectorul producției de lapte și un consumator mai sofisticat și mai bine informat.
Producția internă de lapte se micșorează, în timp ce efectivele de vaci de lapte scad rapid. În ciuda faptului că producătorii moldoveni nu reușesc încă să valorifice pe deplin oportunitățile pe piața internă, autoritățile moldovenești au stabilit deja obiectivul de a obține autorizația de a exporta produse lactate către UE până în 2018.
Însă, orice operator alimentar trebuie să îndeplinească un aspect-cheie care este trasabilitatea și siguranța materiei prime utilizate. Aici, o problemă esențială este dificultatea de a impune și de a monitoriza cerințele de igienă și siguranță în sectorul gospodăriilor care produc lapte de uz industrial.
O precondiție pentru autorizarea exporturilor către UE este punerea în aplicare a sistemelor de gestionare a siguranței alimentelor bazate pe HACCP de către producătorii de produse lactate. Sistemele trebuie să fie auditate și certificate de terțe părți cu experiență și reputație în acest domeniu. De regulă, sistemele de management al siguranței alimentelor bazate pe analiza riscurilor și punctele critice de control (HACCP) sunt certificate ca parte a unui standard internațional acceptat, precum familia standardelor ISO 22000.
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani
Dieta lui Cristiano Ronaldo ca să fie în forma vieții lui, la 35 de ani. De câte ori pe zi mănâncă și alimentele „secrete”