17:39:41 20.04.2024
Stiri

Ce trebuie să facă R. Moldova pentru ca laptele autohton să ajungă pe piața UE

Economie 10.07.2017 15:00 Vizualizări1748 Autor: Ziarul National
Ce trebuie să facă R. Moldova pentru ca laptele autohton să ajungă pe piața UE


R. Moldova trebuie să implementeze, până în anul 2020 circa 240 de directive și regulamente europene din domeniul sanitar și fitosanitar, așa cum s-a angajat atunci când a semnat Acordul de Asociere UE-Republica Moldova.

Aproximarea legislației sanitare și fitosanitare vizează în mod nemijlocit sectorul producției laptelui. Având însă în vedere natura produselor lactate, se așteaptă ca regulile privind siguranța alimentelor să reprezinte o adevărată provocare atunci când vine vorba de armonizarea legislației interne cu legislația europeană și, în special, cu implementarea efectivă a acesteia.

Potrivit unei analize a Centrului „Expert-Grup”, situația actuală din sectorul lactatelor din R. Moldova este complexă și dinamică. Sectorul se confruntă cu presiuni concurențiale crescânde pe plan extern, o diversitate sporită de produse disponibile la raft, costuri de producție în creștere, în special în sectorul producției de lapte și un consumator mai sofisticat și mai bine informat.

Producția internă de lapte se micșorează, în timp ce efectivele de vaci de lapte scad rapid. În ciuda faptului că producătorii moldoveni nu reușesc încă să valorifice pe deplin oportunitățile pe piața internă, autoritățile moldovenești au stabilit deja obiectivul de a obține autorizația de a exporta produse lactate către UE până în 2018.

Însă, orice operator alimentar trebuie să îndeplinească un aspect-cheie care este trasabilitatea și siguranța materiei prime utilizate. Aici, o problemă esențială este dificultatea de a impune și de a monitoriza cerințele de igienă și siguranță în sectorul gospodăriilor care produc lapte de uz industrial.

O precondiție pentru autorizarea exporturilor către UE este punerea în aplicare a sistemelor de gestionare a siguranței alimentelor bazate pe HACCP de către producătorii de produse lactate. Sistemele trebuie să fie auditate și certificate de terțe părți cu experiență și reputație în acest domeniu. De regulă, sistemele de management al siguranței alimentelor bazate pe analiza riscurilor și punctele critice de control (HACCP) sunt certificate ca parte a unui standard internațional acceptat, precum familia standardelor ISO 22000.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md