Johannes Hahn nu împărtăşește optimismul lui Candu privind obţinerea statutului de ţară candidat în 2018. Acesta a făcut trimitere la „decizia suverană a statului” de a depune cererea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, refuză să ofere un termen privind şansele Moldovei de a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană în 2018. Astfel, întrebat la Chişinău despre acest lucru, Hahn a făcut trimitere la „decizia suverană a statului” de a depune cererea, dar nu a împărtăşit optimismul de săptămâna trecută a preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu. Nu se cunoaşte dacă acesta a avut în vedere „decizia suverană a Republicii Moldova” de a nu lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, însă acesta a atras atenţia la foaia de parcurs privind implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, menţionând că este foarte important ca Guvernul să utilizeze cât mai util timpul rămas până la alegerile parlamentare din anul viitor.

Întrebat care sunt şansele ca Moldova să depună cererea pentru a obţine statutul de ţară candidat a Uniunii Europene şi cât de realist este termenul dat de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu în acest sens – anul 2018, Comisarul european pentru vecinătate a spus: „Este o decizie suverană a unei ţări de a depune o asemenea cerere şi de a propune acest lucru, dar înţelegerea mea este că, bine, noi vorbim cu colegii şi partenerii noştri despre acest lucru, dar este cu mult mai important de a pune accent pe reformele necesare. Anul trecut împreună am stabilit o Foaie de parcurs şi Guvernul lucrează asiduu la implementarea acesteia. Acum accentul trebuie pus şi atenţia trebuie pusă pe acest document. Şi, cred că în situaţia curentă este important de a pune accentul pe anumite domenii înainte de a face următorul pas”.

Johannes Hahn a mai opinat că „Guvernul trebuie să folosească timpul rămas până la alegerile următoare pentru a se concentra asupra acesui lucru şi trebuie să vedem ce urmează după ce se va întâmpla acest lucru”.

Vedeţi şi: Candu, optimist că Moldova va putea fi eligibilă pentru aderarea europeană în 2018. „Cu voinţă politică, e posibil”

La o anumită etapă, Johannes Hahn a fost pus în încurcătură de către reporterul Publika TV, post de televiziune al preşedintelui democrat Vlad Plahotniuc, care a întrebat dacă „Republica Moldova se mai regăseşte în Parteneriatului Estic în condiţiile în care împreună cu Ucraina şi Georgia a cerut să fie accelerată eurointegrarea”, fapt despre care a anunţat vicepreşedintele democrat şi preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu. Astfel, după ce a solicitat repetarea întrebării şi i s-a explicat şi la ureche, despre ce este vorba, oficialul european a spus că „Moldova mereu rămâne în Parteneriatul Estic, nu este niciun dubiu în acest sens”. Summitul va fi o altă ocazie pentru a reflecta cum să mergem mai departe. Iată de ce, nu vorbim doar despre perspectivele 2020, dar şi peste 2020”, a punctat Comisarul European în acest sens.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...