01:07:11 19.04.2024
Stiri

O NOUĂ lege pentru cele 550 de întreprinderi municipale și 250 de întreprinderi de stat: Vor fi transformate în societăți pe acțiuni

Economie 10.07.2017 11:30 Vizualizări1746 Autor: Ziarul National
O NOUĂ lege pentru cele 550 de întreprinderi municipale și 250 de întreprinderi de stat: Vor fi transformate în societăți pe acțiuni


Întreprinderile de stat și municipale ar urma să fie transformate, timp de doi ani, în societăți pe acțiuni.

Prevederea se conține în proiectul de Lege cu privire la întreprinderea de stat şi întreprinderea municipală, aprobat astăzi de Guvern, despre care autoritățile spun că va eficientiza activitatea acestor entități.

Documentul reglementează procesul de fondare, funcţionare şi încetare a activităţii întreprinderilor de stat şi municipale, modul de administrare a bunurilor transmise acestora, procedura de reorganizare sau dizolvare, componenţa, atribuţiile şi răspunderea organelor de conducere, tranzacţiile cu conflict de interese și modul de dezvăluire a informației de către întreprinderile vizate.

Printre noutățile proiectului se numără fixarea unui plafon de minimum 5 000 de lei pentru capitalul social al întreprinderilor. De asemenea, se propune stabilirea unui regim juridic special, cu înregistrare distinctă în evidența contabilă, pentru bunurile publice şi cele cu destinaţie socială, astfel încât acestea să nu poată fi înstrăinate.

În ceea ce privește conducerea întreprinderilor de stat/municipale, vor fi extinse atribuţiile consiliului de administraţie. Astfel, organul va determina indicatorii de performanţă ai întreprinderii şi criteriile de evaluare, va aproba planul de afaceri şi va monitoriza executarea acestuia, va supraveghea derularea situaţiilor litigioase, va aproba Regulamentul privind achiziţionarea bunurilor, lucrărilor şi serviciilor, precum și va selecta prin concurs administratorul, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Totodată, vor fi suplinite atribuţiile fondatorilor şi ale administratorilor întreprinderilor de stat șimunicipale. În particular, fondatorul urmează să autorizeze achiziţionarea bunurilor ale căror valoare constituie peste 25% din valoarea activelor nete sau depăşește suma de 400 mii de lei.

O altă propunere se referă la instituirea comisiilor de cenzori, care vor exercita semestrial controlul activităţii economico-financiare a întreprinderii, inclusiv al procedurilor de achiziţie.

Documentul include și prevederi privind dizolvarea benevolă a întreprinderilor de stat șimunicipale, în condițiile în care, în prezent, circa 320 de întreprinderi de stat nu activează și urmează să fie lichidate. În același timp, se propune stabilirea unui termen limită de doi ani pentru reorganizarea întreprinderilor de stat/municipale în societăți pe acțiuni.

În anul 2016, autorităţile publice locale administrau 550 de întreprinderi municipale, iar autorităţile publice centrale – 250 de întreprinderi de stat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md