Locuitorii capitalei pot depune proiecte spre finanţare. Valoarea proiectelor mari va fi de 150 – 300 mii lei

Primăria municipiului Chişinău a anunţat astăzi că în perioada 10 iulie – 1 august 2017, cetăţenii pot depune proiecte spre finanţare din fondul bugetului civil. Dosarele se depun în Direcţia Relaţii Publice a Primăriei Chişinău.

Aceasta după ce săptămâna trecută, Consiliul municipal Chişinău a aprobat Regulamentul privind bugetul civil în municipiul Chişinău.

Din bugetul civil vor fi finanţate proiectele prioritare ale Primăriei municipiului Chişinău, dar cu implicarea şi la solicitarea reprezentanţilor societăţii civile. Proiectele vor fi clasificate în două categorii – proiecte mari şi proiecte mici.

În anul curent, valoarea proiectelor mici va fi cuprinsă între 10 – 30 mii lei, iar valoarea proiectelor mari variază între 150 – 300 mii lei. Pentru a solicita finanţare pentru realizarea unui proiect mic, grupul de iniţiativă trebuie să aibă susţinerea a cel puţin 50 de cetăţeni, iar pentru finanţarea unui proiect mare, e necesară susţinerea a cel puţin 100 de persoane.

În anul 2017, proiectele prioritare pentru care se va acorda finanţare din bugetul civil vor avea drept scop soluţionarea următoarelor probleme:
–       Calitatea proastă a drumurilor şi trotuarelor;
–       Managementul defectuos al deşeurilor;
–       Construcţiile neautorizate;
–       Aspectul inestetic al oraşului;
–       Transportul public problematic;
–       Starea proastă a trecerilor subterane;
–       Lipsa locurilor de parcare;
–       Gestionarea defectuoasă a subiectului animalelor fără stăpân;
–       Activitatea întreprinderilor de gestionare a fondului locativ.

Proiectele ce urmează a fi implementate vor fi selectate de o comisie din cadrul administraţiei publice locale a municipiului Chişinău, dar şi prin votul cetăţenilor, în perioada 1 – 15 septembrie 2017.

Toate informaţiile relevante privind implementarea şi finanţarea proiectelor prin intermediul Bugetului Civil pot fi obţinute pe pagina web oficială a Primăriei, www.chisinau.md, la rubrica „Buget Civil Chişinău”

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.