Sistemul naţional de cercetare şi inovare, optimizat! Statul creează două agenţii în acest domeniu

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege de modificare şi completare a Codului cu privire la ştiinţă şi inovare şi a Codului educaţiei. Documentul urmăreşte sporirea calităţii procesului educaţional, precum şi a performanţei domeniului de cercetare şi inovare, prin aplicarea principiului de competiţie în distribuirea fondurilor.

Astfel, în sectorul educaţional urmează să fie creată Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educaţie şi Cercetare (ANACEC), care va îngloba atribuţiile Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional, ale Inspectoratului Şcolar Naţional şi ale Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare.

De asemenea, Agenţia va evalua modul de implementare a Curriculumului naţional şi modul de administrare a examenelor şi evaluărilor în învăţământul general.

Totodată, proiectul propune ajustarea cadrului instituţional de administrare a domeniilor cercetării şi inovării.

Competenţele în acest sens vor fi concentrate la nivelul Executivului, care va aproba documentele de politici ce vor reflecta priorităţile în sector. Acestea din urmă vor fi elaborate de comunitatea ştiinţifică în cadrul forumului suprem, reprezentat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, care va exercita rolul de consultant strategic al Guvernului în domeniile cercetării şi inovării.

Un alt aspect important vizează perfecţionarea modului de finanţare a priorităţilor în domeniile cercetării şi inovării. În acest scop va fi constituită Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare.

Autoritatea va fi responsabilă de evaluarea propunerilor de proiecte înaintate de cercetători, prin concurs, indiferent de apartenenţa instituţională a acestora. Accesul la fondurile gestionate de Agenţie va fi uşurat prin excluderea mecanismului acreditării organizaţiilor din domeniile cercetării şi inovării şi înlocuirea acestuia cu instrumentul de evaluare şi confirmare a titlurilor ştiinţifice realizată de ANACEC.

Potrivit autorilor proiectului, resursele financiare necesare pentru implementarea proiectului sunt estimate la 2,2 milioane de lei. Totodată, reorganizarea entităţilor menţionate va asigura optimizarea cheltuielilor bugetare anuale pentru administrarea domeniului cu aproximativ 9,1 milioane de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.