În prima sa vizită oficială din Ucraina, Tillerson a mai spus că SUA vor explora metode de a schimba status-qou-ul crizei ucrainene şi că interferenţa rusă în alegerile din 2016, din SUA, încă subminează relaţiile cu Moscova.

La rândul său, preşedintele ucrainean petro Poroşenko a subliniat că vizita lui Tillerson la Kiev este o dovadă fermă a susţinerii Washingtonului.

De asemenea, el a salutat numirea lui Kurt Volker în funcţia de reprezentant special pentru Ucraina, apreciind că experienţa sa drept diplomat de carieră va ajuta la implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk.

Liderul de la Kiev a precizat că Volker va rămâne în capitala ucraineană câteva zile, pentru a accelera coordonarea SUA-Ucraina.

Susţinerea SUA a fost cheie pentru ca Ucraina să limiteze conflictul la regiunile din estul ţării şi să îşi reconstruiască economia după a doua sa revoluţie prodemocratică în decurs de un deceniu.

Deşi administraţia preşedintelui Barack Obama a oferit susţinere diplomatică, financiară şi militară neletală, Trump a sugerat în campania electorală că ar putea relaxa sancţiunile impuse de SUA Rusiei şi chiar că ar putea recunoaşte Crimeea.

Poziţia sa s-a schimbat, însă, atunci când l-a primit la Washington pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în luna iunie.

Mai mult, în cursul unei vizite la Varşovia înainte de summitul G20, Trump a îndemnat Moscova să îşi „înceteze activităţile destabilizatoare din Ucraina”.

Conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din apropiere de graniţa ucrainei cu Rusia a izbucnit în urmă cu trei ani, când proteste de amploare în Ucraina au dus la îndepărtarea de la purte a preşedintelui rus.

Rusia a anexat regiunea ucrainean Crimeea în 2014, iar Kievul o acuză că sprijină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Acordul de la Minsk prevede încetarea focului în estuul Ucrainei, retragerea armamentului greu de pe linia frontului şi reforme constituţionale, pentru a oferi estului Ucrainei mai multă autonomie.

Aproximativ 10.000 de oameni au murit în conflict, potrivit estimărilor ONU.