R.Moldova intenţionează să majoreze numărul femeilor militar în misiuni ONU

Comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, a avut sâmbătă, 8 iulie curent, o întrevedere cu adjunctul Secretarului General ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, în marja conferinţei ONU a şefilor Apărării, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii curente.

Dialogul dintre oficiali s-a axat pe contribuţia Republicii Moldova la eforturile internaţionale de asigurare a păcii şi securităţii globale.

În acest sens, generalul de brigadă Igor Cutie l-a informat pe Jean-Pierre Lacroix că ţara noastră intenţionează să intensifice participarea la operaţiuni şi misiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU, în contextul menţinerii statutului de contribuitor credibil în promovarea securităţii regionale şi internaţionale. „Intenţionăm să majorăm numărul femeilor militar în misiuni ONU. Acest obiectiv se înscrie în planul de acţiuni  privind implementarea Rezoluţiei 1325 „Femeia, pacea şi securitatea”, a spus comandantul Armatei Naţionale.

De notat că generalul de brigadă Igor Cutie a participat la sfârşitul săptămânii curente la Conferinţa şefilor Apărării, desfăşurată la sediul central al ONU din New York, SUA.

Evenimentul a reunit lideri militari din peste o sută de ţări, care au discutat  despre eficientizarea performanţelor misiunilor ONU de menţinere a păcii, cu accent pe detaşarea rapidă, instruirea trupelor şi creşterea numărului de femei participante în misiuni de acest gen

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.