Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (doc) Undă verde pentru vânatul…

(doc) Undă verde pentru vânatul a peste 100 de mii de păsări și animale sălbatice „pentru satisfacerea intereselor unui grup restrâns”?

Peste 110 000 de păsări și animale sălbatice ar putea fi vânate în sezonul 2017-2018 pe întreg teritoriul țării. Se întâmplă după ce noul viceministru al Mediului, Ion Apostol a semnat o hotărâre de Guvern prin care nu doar că permite vânătoarea asupra iepurilor, rațelor, gâștelor, porumbeilor, sitarilor de pădure, nagâților, fapt interzis în ultimii doi ani, dar și mărește limitele de recoltare a speciilor respective, dar și a prepelițelor, fazanilor și mistreților. În timp ce fostul ministru al mediului, Valeriu Munteanu, susține că  se preconizează un „adevărat carnagiu”, pentru că autorii proiectului urmăresc „exclusiv satisfacerea intereselor unui grup restrâns de iubitori de vânătoare”, Ion Apostol argumentează decizia prin faptul că termenii și limitele de recoltare au fost propuse de către Agenția „Moldsilva” și Societatea Vânătorilor și Pescarilor din R. Moldova, și avizate pozitiv de către Academia de Științe a Moldovei.

Proiectul de Guvern a fost supus consultărilor publice pe pagina particip.gov.md între 22-29 iunie curent, iar ulterior urmează a fi propus Cabinetului de miniștri spre aprobare.

Acesta stabilește termenele și limitele de recoltare pentru  sezonul  de  vânătoare  2017-2018 la următoarele specii de vânat: 

  • 420 de mistreţi – de la 14 octombrie 2017 până la 24 decembrie 2017;
  • număr nelimitat de vulpi, șacali– de la 19 august 2017 până la 26 februarie 2018;
  • 19 000 de iepuri de câmp – de la 26 noiembrie 2017 până la 31 decembrie 2017;
  • 20 000 de porumbei (porumbelul gulerat, guguștiuc, turturică) – de  la 19  august până la 15 octombrie 2017;
  • 25 000 de prepeliţe – de la 19 august 2017 până la 15 octombrie 2017;
  • 22 000 de fazani – de la 1 octombrie 2017 până la 14 ianuarie 2018;
  • 2 700 de gâște (gârlița mare, gâsca de vară)– de la 23 septembrie 2017 până la 31 decembrie 2017;
  • 20 000 de rațe (rața mare, rața lingurar, rața pestriță, rața cu cap castaniu, rața mica, rața cârâitoare), lișițe, găinușe de baltă – de la 23 septembrie 2017 până la 31 decembrie 2017;
  • 5 000 de limicole (sitar de pădure, nagâț, becățina mică, becățina comună) – de la 23 septembrie 2017 până la 31 decembrie 2017.

În Nota informativă asupra Hotărârii respective, viceministrul Ion Apostol, care între 2008-2009 a ocupat funcția de viceministru al Ecologiei şi Resurselor Naturale, afirmă că „termenii de vânătoare și limitele de recoltare sunt științific argumentate și acceptate din punct de vedere al condițiilor, efectivului și limitele de recoltare a vânatului”.

Interdicția de vânat pe întreg sezonul de vânătoare, noua conducere menține doar la cerbi, mufloni, căpriori, bursuci, potârnichi, porumbei de scorbură, becățina mare, culicul cu cioc subțire, sitarul de mal, culicul mare.

Hotărârea luată de noul viceministru al Mediului, Ion Apostol, la numai două săptămâni de la numirea în această funcție, a fost criticată de către ex-ministrul Valeriu Munteanu,  care a depus o cerere de demisie la 29 mai curent, drept urmare a deciziei Consiliului Republican al Partidului Liberal de a părăsi alianța de guvernare și a trece în opoziție, în semn de protest față de reținerea și cercetarea penală a prim-vicepreședintelui PL și primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Munteanu scrie pe pagina sa de Facebok: „Chiar dacă majoritatea vânătorilor şi a oamenilor de ştiinţă recunosc că în perioada ultimilor doi ani a sporit considerabil populaţia iepurilor de câmp, autorii proiectului doresc reducerea acesteia, exclusiv pentru satisfacerea intereselor unui grup restrâns de iubitori de vânătoare. La fel, se permite împuşcarea a câte 20.000 de porumbei şi raţe, lişite, găinuşe de baltă, protejate anterior. În această situaţie, nu cred să mai vedem la iarnă stolurile de lebede şi raţe, care au poposit acum câteva luni pe meleagurile noastre, graţie liniştii instaurate de interdicţia vânătorii acestor specii de păsări. Împreună cu celelalte specii de faună sălbatică incluse în proiect, se va permite vânătoarea a peste O SUTĂ DE MII de animale! Fiind ştiut năravul acestei bresle, putem lesne multiplica această cifră şi vom constata că se preconizează un adevărat carnagiu, iar cei care ar fi trebuit să responsabilizeze vânătorii şi să combată braconajul se situează de partea lor. Se pare că pentru actuala conducere a ministerului, interesele tagmei vânătoreşti prevalează asupra imperativelor de mediu. Chiar în Nota informativă la proiect se declară cu non-şalanţă că „limitele de recoltare şi termenele de vânătoare au fost propuse de Societatea Vânătorilor şi Pescarilor şi Agenţia „Moldsilva” şi că acestea sunt „acceptabile”.

În sezonul de vânătoare 2015-2016, Ministerul Mediului a permis recoltarea a 227 de mistreți, 29 350 de porumbei, 13 110 fazani, 21 000 de prepelițe și a unui număr nelimitat de vulpi. În sezonul 2016-2017, respectiv a fost exclusă vânătoarea asupra porumbeilor și acceptată recoltarea a 14 940 de prepelițe, 14 000 de fazani, 201 de mistreți și, la fel, a unui număr nelimitat de vulpi.

Ex-ministrul Munteanu și-a exprimat speranța că Guvernul nu va accepta această redacţie a proiectului şi va solicita autorilor de la minister să revină asupra propunerilor. „Altfel riscăm că la următoarea ediţie a Cărţii Roşiii vor mai fi incluse câteva specii noi”, a punctat Valeriu Munteanu.

Proiectul de Hotărâre, se pare,  vine în contracție cu unele prevederi ale Strategiei privind diversitatea biologică a R. Moldova pentru anii 2015-2020, aprobată la 18.05.2015. În documentul respectiv se precizează că „în ultimii ani efectivele de animale de vânătoare s-au micşorat mult”, iar „numărul mistreţilor este de circa 2 000-2 300 de indivizi. Efectivul iepurelui de câmp variază între 80 şi 110 mii de indivizi sau circa 50% din potenţial”.

„Datele asupra stării reale a numărului speciilor de vânat denotă faptul că nu există o gospodărire eficientă a resurselor cinegetice, lipseşte o planificare durabilă şi raţională a activităţilor cinegetice. Vânătoarea excesivă, iraţională şi braconajul sunt practici larg utilizate. Este necesar un control mai riguros al respectării legislaţiei şi aplicarea unor măsuri de contracarare a fenomenului”, se constată în Strategie.

În aceeași Strategie se preconiza „Elaborarea şi promovarea proiectului de lege privind fondul cinegetic şi protecţia vânatului prin armonizarea cu Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice şi racordarea la cerinţele tratatelor internaţionale”. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de către deputatul PLDM  Anatolie Gorilă în iulie 2016, iar în luna august a aceluiași ani, Centrul Național Anticorupție, într-un raport de expertiză asupra nivelului coruptibilităţii proiectului, scria că „proiectul nu corespunde standardelor naţionale şi internaţionale anticorupţie (…) stabilite prin în ceea ce priveşte transparenţa şi participarea reală a societăţii civile la procesul de elaborare şi modul de consultare. Proiectul nu corespunde parametrilor calitativi stabiliţi de cadrul normativ naţional, ceea ce este exemplificat prin obiecţiile formulate cu ocazia evaluării în fond a proiectului”.